Solidarnosc hjalp til med at vælte Berlin-muren

Merkel_9_nov_2014

Den tyske kansler Angela Merkel ved resterne af Berlin-muren den 9. november 2014. PR-foto.

LÆS  Delresultatet af sidste års folketælling i Polen

BERLIN: Berlin-muren var ikke væltet den 9. november 1989 uden indsatsen fra Solidarnosc i Polen, sagde Angela Merkel søndag.

LÆS  EU-støtte til polske landmænd efter fald i priser

Søndag var det 25 år siden, at muren mellem Øst og Vestberlin blev revet ned. Det blev markeret i den tyske hovedstad.

Tak til Polen

– Berlinmuren var ikke kollapset den 9. november 1989 uden Polen og andre fredelige revolutioner i regionen, sagde den tyske kansler Angela Merkel i en jubilæumstale i Berlin.

– Berlinmurens fald er et bevis på, at drømmen om frihed kan gå i opfyldelse, sagde Merkel, og tilføjede at det var et vigtigt budskab at sende til mennesker der er i konflikt i Ukraine, Syrien og Irak.

Aldrig glemme støtten

-Tyskland vil aldrig glemme, at disse frihedsbevægelser i landene i Central- og Østeuropa har banet vejen for det lykkeligste øjeblik i vores nyere historie, sagde Angela Merkel i forbindelse med åbningen af en ny permanent udstilling som et symbol for den kommunistiske undertrykkelse i Tyskland.

I sin tale fremhævede Merkel polske Solidarnosc, Tjekkoslovakiets Charter 77 og Ungarn, der åbnede sin grænse til Østrig som vigtige årsager til, at muren væltede for 25 år siden.

Hilsen til Lech Walesa

I talen fremhævede Angela Merkel få personer, der spillede en ganske særlig rolle. Det var polske Lech Walesa, den tidligere ungarske statsminister Miklos Nemeth og sidste sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov, der alle deltog i festlighederne i Berlin.

LÆS  Polens længste tunnel er åbnet ved Zakopane

Bygget i 1961

Regeringen i det tidligere kommunistiske Østtyskland (DDR) byggede Berlin-muren den 13. august 1961, og den stærkt bevogtede mur kostede alene i Berlin 138 mennesker livet i perioden frem til dens fald, den 9. november 1989.

Polens præsident Bronislaw Komorowski var også i Berlin i weekenden.

7.000 balloner

Klokken 19:18 blev der frigivet 7.000 balloner, der var opstillet der hvor muren stod, og tidspunktet er valgt, da det var på det tidspunkt for 25 år siden, at de første tyskere passerede muren.

LÆS  Polens længste tunnel er åbnet ved Zakopane