Spændingen stiger om valg-resultatet i Polen

  Spænding_om_valg_resultat_i_Polen

  Seneste prognose giver partiet Lov og Retfærdighed (PiS) eget flertal i parlamentet ved gårsdagens valg i Polen, men kun ganske få marginaler kan betyde, at partiet skal ud og forhandle om regeringsmagten med andre partier. Foto: PiS.


  WARSZAWA: Den seneste exit-poll sår tvivl om flertals-regering i Polen. Spændingen udløses i aften, når det bliver klart, hvilke partier, der klarer spærregrænsen.


  I Polen er stemmeoptællingen stadig i gang, og den seneste exit-poll fra IPSOS spår, at marginalerne vil få stor betydning for valg-resultatet.

  Mens første exit-poll gav 39,9 procent af stemmerne til det tidligere oppositionsparti Lov og Retfærdighed (PiS), så spår den seneste valg-prognose fra IPSOS mandag, at Lov og Retfærdighed får 37,7 procent af stemmerne.

  Ifølge prognosen fra IPSOS bliver stemmerne fordelt således:

  Lov og Retfærdighed (PiS): 37,7 procent
  Borgernes Platform (PO): 23,6 procent
  Kukiz ’15: 8,7 procent
  Moderne Polen: 7,7 procent
  Det Polske Bondeparti: 5,2 procent.

  Tre partier kommer under spærregrænsen, der er på 8 procent for koalitioner og på 5 procent for partier:

  Forenet Venstre (koalition): 7,5 procent
  KORWiN (parti): 4,9 procent
  Sammen (parti): 3,9 procent

  Historisk flertal?

  I Polen fordeles mandaterne i Sejmen efter D’Hondts metode, der belønner de største partier, og især hvis der kun kommer få andre partier over spærregrænsen.

  Hvis prognosen holder stik, vil PiS derfor med 37,7 procent af stemmerne få et knebent flertal på 232 ud af 460 pladser i Sejmen. Partiet vil i så fald kunne danne sin egen et-parti-regering i Sejmen, hvilket ikke er sket i Polen siden det kommunistiske styre var ved magten.

  Intet sikkert endnu

  Små marginaler kan dog stadig ændre mandatfordelingen. Hvis det ultra-nationalistiske parti KORWiN kommer op over spærregrænsen – og de mangler kun 0,1 – vil Lov og Retfærdighed miste deres knebne flertal og skal i stedet ud og forhandle med andre partier for at kunne danne en regering.

  Resultater mandag aften og tirsdag

  Mandag cirka klokken 18 offentliggør Den Polske Valgkommission hvilke partier, der er kommet over spærregrænsen og kommer ind i Sejmen. Resultatet vil måske udløse spændingen, om Lov og Retfærdighed får sit eget flertal.

  Tirsdag aften offentliggør valgkommissionen den præcise fordeling af mandater, der både afhænger af partiernes stemme-procenter på landsplan og af stemmeprocenterne i de enkelte valgkredse.