Stadig flere polakker dropper smøgerne

  cigar

  Færre og færre polakker ryger dagligt, viser en ny opgørelse. Hver fjerde polak ryger dagligt. Arkivfoto.


  WARSZAWA: De ellers så tobaksglade polakker lægger i stigende grad cigaretterne fra sig. Det viser en ny rapport fra WHO.


  Polakkerne har igennem de sidste mange årtier scoret højt på listen over hvor stor en andel af befolkningen der ryger. I 2011 røg ikke færre end 39 procent af både mænd og kvinder i Polen dagligt.

  Udvikling vendt

  Nu ser det dog ud til at man har knækket kurven og endelig er begyndt at lykkes med at få flere og flere til at kvitte vanen, som EU anslår der hvert år slår omtrent en halv million EU-borgere ihjel.

  Hver fjerde ryger

  I dag er den meget høje procentdel fra 2011 nemlig bragt ned på 25 procent, så det i dag kun er hver fjerde polak der ryger dagligt. Det var en af hovedkonklusionerne onsdag, da Warszawa dannede rammen om offentliggørelsen af WHO-rapporten The Global Tobacco Epidemic 2017. Det er dog stadig en meget stor andel af befolkningen der ryger dagligt, ikke mindst sidestillet med tal der viser at omtrent 15,5 procent af danskerne ryger dagligt.

  Ved offentliggørelsen kunne Witold Zatonski, forsker og leder af Polens Internationale Forskningsinstitut for Forebyggelse (iPRI), fortælle at Polen, sammen med andre EU-lande, ‘i dag er med helt i front når det kommer til at implementere politikker der kan bremse befolkningens tobaksforbrug’.

  Polakker var imod

  Polen har ellers traditionelt været et af de mest tilbageholdende lande i EU når det gælder lovgivning imod tobaksrygning. Polen stemte da også, som det eneste EU-land, imod vedtagelsen af en fælles rygelov i EU tilbage i 2010. Siden har man dog implementeret stort set de samme restriktive forbud mod rygning på offentlige steder og arbejdspladser som de fleste andre EU-lande har gjort.