Statsminister har truet med veto på EU-topmøde

Polens statsminister Mateusz Morawiecki truede torsdag aften sine kolleger med et veto, hvis landene fastholdt en ny mekanisme om retsstaten. Foto: Adam Guz/KPRM.

BRUXELLES: Polens statsminister fremsatte torsdag trusler om veto mod hjælpe-pakke og EU-budget overfor sine kolleger på EU-topmøde.

LÆS  EU-domstolen godkender retsstatsmekanisme

Ifølge de statskontrollerede polske medier, har statsminister Mateusz Morawiecki nu fremsat truslen om et veto mod EU-budgettet (2021-2027) og den særlige corona-hjælpepakke. Det skete på et EU-topmøde der blev gennemført som videokonference torsdag aften. Baggrunden for truslen er en aftale op topmødet i juli om at overtrædelser af EU-værdierne, f.eks. retsstaten, kan betyde fratagelse af EU-midler, hvis et flertal af landene ønsker det. Det nye er, at medlemslandenes mulighed for veto bortfalder.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel fik ret – Polen tog fejl (ANALYSE)

Regeringens talsmand Piotr Müller siger til PAP, at Morawiecki havde fastholdt Polens modstand mod indførelsen af det han betegnede som ​​”vilkårlige og ikke-objektive kriterier, der skal styre udbetalingen af ​​budgetmidlerne”.

Polen: Brud på EU-traktat og aftale

Müller fortalte også, at den polske statsminister havde sagt til sine EU-kolleger, at den nye mekanisme er uforenelig med EU-traktaterne og et brud på de aftaler der blev indgået i juli.

Parterne står stejlt overfor hinanden, og et dobbelt veto fra Polen kan udløse et kaos i det europæiske samarbejde. Et flertal af EU-landene, Europa-Parlamentet og et flertal af polakkerne, vil have retsstatsprincipperne overholdt, som en forudsætning for EU-midler.

LÆS OGSÅ: Danmarks udenrigsminister fastholder presset på Polen

Mere nyt fra Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS  EU-domstolen godkender retsstatsmekanisme

LÆS  Kaczynski vil kæmpe mod EU efter næste valg