Statsminister: Ingen risiko for sanktioner fra EU

  Polens_statsminister_afviser_eu_sanktioner_som_mulighed

  Polens statsminister Beata Szydlo fra partiet Lov og Retfærdighed (PiS) kalder EU-kommissionens undersøgelse af Polen for en helt normal procedure. Foto: KPRM.


  WARSZAWA: Polens statsminister kalder EU-kommissionens undersøgelse en normal procedure og siger, at der i øjeblikket ikke er nogen risiko for sanktioner fra EU imod Polen.


  EU-kommissionen meddelte onsdag, at den vil indlede en undersøgelse af, om Polen lever op til principperne for retsstater.

  Undersøgelsen er første skridt i en procedure, som blev vedtaget i EU i 2014. Ifølge proceduren kan EU i sidste ende indføre sanktioner i form af at fratage et medlemsland stemmeretten i EU.

  Statsminister: Normal procedure

  Polens statsminister Beata Szydlo kommenterede beslutningen onsdag eftermiddag i et interview på TVN24, hvor hun kalder det en helt almindelig procedure fra EU’s side.

  – Tidligere er den slags vurderinger af, hvordan europæiske lande fungerer, også blevet lavet af EU-kommissionen, de har bare ikke været formaliseret på denne måde, siger Beata Szydlo til TVN24.

  Ingen risiko for sanktioner

  Statsministeren understreger samtidig, at der ikke i øjeblikket er nogen risiko for, at der bliver indført sanktioner imod Polen.

  – For det første kan EU-kommissionen ikke straffe nogen – Kommissionen kan eventuelt anvise, hvilke tiltag man skal gennemføre, hvis den vurderer, at visse handlinger ikke er tilstrækkelige, siger statsministeren.

  Tvivler på EU-kommissærs uafhængighed

  Polens statsminister siger, at næstformand for EU-kommissionen Frans Timmermans ikke har haft fuld viden om det nyeste forløb omkring Højesteret i Polen, og hun stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om Frans Timmermans agerer helt uafhængigt i spørgsmålet.

  – Vi må huske på, at kommissær Timmermans fik overrakt en en fornem statslig udmærkelse af tidligere præsident Bronislaw Komorowski. Jeg tror, at han i sine vurderinger også kan lade sig en lille smule styre af nogle sympatier, der ikke helt er forbundet med os, siger den polske statsminister til TVN24.

  Glad for dialog

  Beata Szydlo siger samtidig, at hun er glad for, at der nu bliver indledt en direkte dialog mellem den polske regering og EU-kommissionen, i stedet for at dialogen foregår igennem pressen.

  – Min pligt er først og fremmest nu at koncentrere mig om, at EU-kommissionen får den mest korrekte information vedrørende situationen i Polen, siger den polske statsminister til TVN24.