Statsminister: Polens ønsker bliver hørt i EU

Polens statsminister Mateusz Morawiecki roser EU, efter at Polen står til at modtage milliarder af EU-midler fra den nye corona-hjælpe pakke. Han præsenterede EU-forslaget torsdag morgen i Warszawa under overværelse af den polske præsident – og præsidentkandidat Andrzej Duda (th.). Foto: KPRM.

WARSZAWA: Onsdag præsenterede EU-kommissionen en plan, der kan betyde at Polen får 63,8 milliarder euro til at rette op på følgerne af corona-krisen.


Trods de mange kontroverser mellem EU og Polen, så står polakkerne nu til at få 63,8 milliarder euro i støtte og lån til at rette op på følgerne af corona-krisen. Det var i al fald en del af det forslag som EU-kommissionens formand Ursula von Der Leyen, fremsatte i Europa-Parlamentet onsdag.

Formanden præsenterede en samlet plan for 750 milliarder euro, hvor Italien, Spanien og Polen står til at modtage de fleste af pengene. Polen står til at få 63,8 milliarder euro – 304 milliarder zloty – i støtte og fordelagtige lån.

Bevis for Polen

Polens statsminister Mateusz Morawiecki siger, at Polen har kæmpet hårdt for at få en stor solidarisk hjælpe-pakke etableret, og han mener, at Polens stemme høres i EU.

– Det er et bevis for at Polens stemme høres, overvejes og værdsætte i EU, sagde statsministeren torsdag formiddag. Det sker sjældent, at den polske ledelse offentligt roser EU. Sidst det skete, var da EU ville give Polen penge til grøn omstilling.

Kun et forslag

Selv om forslaget til corona-hjælpen nu er præsenteret med opbakning fra Tyskland og Frankrig, så er der ikke enighed blandt medlemslandene om den 750 milliarder store hjælpepakke. Danmark, Holland, Østrig og Sverige er alle imod pakken.

Det bliver i sidste ende stats- og regeringscheferne der skal forhandle sig frem til den endelige hjælpepakke, der næppe kommer til at afvige meget fra forslaget der blev præsenteret onsdag.

Støt fri og uafhængig journalistik?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp.

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00
Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.