Status et år før EM 2012 i fodbold fløjtes i gang

Byggeriet_af_Warszawas_nye_stadion_Iben_Molgaard_Madsen_0

Selv om der er forsinkelser med byggeriet af det nye nationale stadion i Warszawa og det nye stadion i Poznan, så tror den polske rigsrevision, NIK, at de fire stadions i Polen alle bliver færdige til tiden. Til gengæld er rigsrevisionen mere usikker på infrastrukturen i forbindelse med EM 2012 (EURO 2012). Foto: Iben Molgaard Madsen.

LÆS  Legia Warszawa er Polens bedste fodboldhold

WARSZAWA: I dag er der et år til Polen og Ukraine skal være værter for EM 2012 i fodbold. Åbningskampen skal spilles i den polske hovedstad, men det halter stadig med forberedelserne.

LÆS  Medier: Skandale at Lewandowski ikke vandt

Den 8. juni næste år fløjtes åbningskampen til EM i fodbold i gang på Warszawas nye nationale stadion. Det er første gang at Polen og Ukraine er værter for et europamesterskab i fodbold.

Der har været mange problemer med forberedelserne, og såvel det nye stadion i Poznan, som det nationale stadion i Warszawa, halter stadig bagud efter den oprindelige tidsplan.

80 procent

I denne uge, sagde en regeringstalsmand, at 80 procent af forberedelserne var på plads. Det er ikke kun de nye stadions der volder problemer. I forbindelse med EM 2012 bliver der investeret massivt i infrastruktur, herunder veje og jernbaner.

Kritisk rapport

I en revisionsrapport fra den polske rigsrevision, NIK, bekræftes det i dag, at der sket fremskridt i forberedelserne til EM 2012, men at omfanget af forsinkelser, brudte kontrakter og dårlige investeringer, er så store, at det stadig kan få konsekvenser for afviklingen af fodboldturneringen.

Ifølge den polske rigsrevision er “den største fiasko” opstået i forbindelse med bygning af nye veje i Polen.

LÆS  Medier: Skandale at Lewandowski ikke vandt

Tabte motorveje

Talrige vejprojekter er løbet ind i problemer. I udtalelsen fra NIK er det mest kritisk for motor-trafikvejene S8 og S2, der næppe bliver færdige før EM 2012. Det betyder, at de vigtige forbindelser mellem Warszawa og Wroclaw, samt mellem Gdansk og Poznan – de fire polske værtsbyer – ikke kan bruges.

Rapporten rejser også alvorlig tvivl om, hvorvidt den vigtige A2 motorvej bliver færdig. Den kinesiske entreprenør har truet med at trække sig fra to etaper af motorvejen.

Stadions klar

Trods problemerne, mener NIK, at de nye stadions nok skal stå klar til den 8. juni 2012.

LÆS  Medier: Skandale at Lewandowski ikke vandt