Stor dansker med polsk hjerte fylder rundt

    Tove_Smidth_90_Gdansk_maj_2010_044

    Tove Smidth under et af sine utallige besøg i Polen. Billedet er taget foran det berømte skibsværft i Gdansk i 2009. Foto: Radek Krajewicz.


    GLADSAXE: Tidligere borgmester og næstformand i Socialdemokratiet, Tove Smidth, bliver i dag 90 år.


    Journalist og tidligere borgmester i Gladsaxe, Tove Smidth, fylder i dag 90 år.

    Tove Smidth blev for alvor landskendt, da hun afløste Erhard Jakobsen som borgmester i Gladsaxe i 1974, og igen da hun blev næstformand under Anker Jørgensen i Socialdemokratiet.

    Dansk polsk frontkæmper

    Tove Smidth er formentlig den dansker, der har gjort mest for at fremme samarbejdet, dialogen og forståelsen mellem Danmark og Polen og mellem danskere og polakker i nyere tid, vurdere polennu.dk.

    Første venskabsby

    Allerede da Tove Smidth kom i Gladsaxe byråd i 1966, begyndte hun at arbejde for, at byen ikke kun skulle have venskabsbyer i Norden og i Vesteuropa, men også øst for det daværende Jerntæppe. Trods stor modstand, lykkedes det Tove Smidth med en stædig indsats, og med støtte fra bl.a. den daværende polske ambassadør, at etablere det første danske venskabsbånd med en by i Østblokken. Den polske by Koszalin og Gladsaxe Kommune blev venskabsbyer i 1967. Tove Smidth mente, og mener stadig, at de to byer ligner hinanden, og har meget til fælles.

    Æresborger i Polen

    I 2009 modtog Tove Smidth titlen som Æresborger i Koszalin sammen med en medalje. Men det er ikke den eneste polske hæder der har ramt den tidligere borgmester og fødselar. Tove Smidth er også blevet tildelt en polsk kulturordens medalje, den polske stats fortjenstmedalje i sølv og guld, og en polsk Røde Kors medalje for sin indsats i forbindelse med nødhjælpstransporter under krigsretstilstanden i Polen 1981-1982.

    Støtte under kommunismen

    – Tove Smidth har utrætteligt arbejdet for samarbejde og forståelse mellem Polen og Danmark i mange år. Også hendes store indsats for at hjælpe polakkerne under kommunismen, har gjort Tove Smidth til et kendt og elsket ansigt mange steder i Polen, siger Radek Krajewicz, der er tidligere medarbejder på Polens ambassade i København gennem ti år, til polennu.dk.

    Dejligt menneske

    – Tove Smidth er ikke ”kun” elsket i Polen på grund af hendes store varme engagement i landet, men også fordi Tove er et utrolig sødt, charmerende og meget begavet menneske, som det altid er en dejlig og berigende oplevelse at være i selskab med, siger Radek Krajewicz.

    Solid politisk karriere

    Tove Smidth er uddannet journalist, og var ansat i Danmarks Radio fra 1963 til 1989. Hun var formand for Gladsaxe Teater fra 1981 til 2001, organisatorisk næstformand i Socialdemokratiet 1983 til 1984, og formand for regeringens børnekommission i 1979. Borgmester i Gladsaxe fra 1974 til 1983, og medlem af Københavns amtsråd fra 1970 til 1974.

    Tove Smidth fejres på Gladsaxe Rådhus i eftermiddag.