Stor mangel på elever til de polske uddannelser

  Tomme undervisningslokaler er hvad der venter i september, når skoler og gymnasier i Polen tager hul på et nyt studieår. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  KRAKOW: Klasselokalerne vil stå tomme mange steder i Polen, når uddannelserne starter igen efter sommerferien. De lave årgange slår nu for alvor igennem.


  En lang række skoler og gymnasier i det sydlige Polen mangler elever i en grad, så massive skolelukninger synes uundgåelig.

  3.500 i Krakow

  Alene i Krakow anslås der nu at være 3.500 uddannelsespladser, som ikke bliver besat ved dette års studiestart. Byens tekniske gymnasium tegner sig for cirka halvdelen af de ledige pladser, og dele af undervisningen vil her blive lukket ned.

  Det ventes i samme forbindelse, at mellem 30 og 50 lærere vil blive sagt op.

  Ikke en eneste

  – Der har aldrig været så få tilmeldinger som nu, siger Mariusz Maziarz, der er chef for amtets afdeling for skoler og uddannelse, og fortsætter:

  – I vores område er der skoler, som har klasseårgange uden en eneste elev – og mange steder er kun ganske få elever tilmeldt, hvilket gør det svært at gennemføre skolestarten i september, tilføjer lederen af amtets skoleafdeling.

  Små årgange

  Dagbladet Dziennik Polski skriver i en ledende artikel, at demografiske forhold – de små årgange – er årsagen til at flere og flere polske skoler står tomme.

  Avisen påpeger endvidere, at polakkerne lever længere end tidligere, og at Polen har en af Europas laveste fødselsrater.

  Delte meninger

  Ikke alle i Polen har samme opfattelse.

  Mange mener, at krisen i høj grad skyldes en, ifølge kritikkerne, faldende standard i det polske skolesystem, som har gennemgået store ændringer de senere år.