Stor NATO-øvelse med Polen kritiseres af Rusland

  NATO_øvelse_i_Polen_og_Letland_2

  Et polsk F16 fly letter fra basen i Poznan. Steadfast Jazz øvelsen omfatter både flyvevåbnet, flåden og landstyrker. Foto: NATO.


  WARSZAWA: NATO holder i denne uge den største øvelse i syv år med 6.000 deltagende soldater. Øvelsen, der finder sted i Polen og Baltikum, er blevet kritiseret af Rusland.


  Den største NATO-øvelse siden 2006 gennemspilles i denne uge i Polen og Baltikum under navnet “Steadfast Jazz”. Øvelsen forbereder en situation, hvor et medlemsland er blevet angrebet og skal forsvares indtil en større styrke kan indsættes.

  Største øvelse siden 2006

  Øvelsen er den største, NATO har gennemført siden 2006. “Steadfast Jazz” er et led i optrapningen af NATOs øvelses-aktivitet, eftersom engagementet i Afghanistan er ved at nå sin afslutning. Der deltager soldater fra samtlige 28 NATO-lande i øvelsen foruden soldater fra Sverige, Finland og Ukraine.

  Skal sikre reaktionsevne

  – Formålet med øvelsen er at sikre, at NATOs reaktionsstyrke NRF er klar til at forsvare enhver allieret, sætte ind overalt og klare enhver trussel, sagde NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ved øvelsens start i lørdags.

  Kritik fra Rusland

  Den russiske vice-forsvarsminister Anatolij Antonov har udtalt, at Rusland er forundret over øvelsen, fordi den gennemføres som en reaktion imod et angreb på Polen.

  – Disse øvelser gennemføres i en ånd af Den Kolde Krig, sagde den russiske vice-minister.

  NATO fastholder dog, at øvelsen gennemføres på NATOs eget territorium med fuld gennemsigtighed og med deltagelse af russiske observatører.

  Tidligere russisk øvelse

  Tidligere på året holdt Rusland en øvelse tæt på Østersøen Zapad 2013, der blev kritiseret af flere NATO-lande, herunder Polen, for at være større end Rusland på forhånd havde oplyst.

  Lettisk minister glad for øvelse

  Den lettiske forsvarsminister Artis Pabriks har udtalt til Reuters, at Letland er glad for øvelsen.

  – Rusland har de seneste fem år øget sin tilstedeværelse i de baltiske områder. “Steadfast Jazz” er vigtig for os, fordi det er en øvelse, hvor vi virkelig træner forsvaret af vores territorium, sagde den lettiske forsvarsminister.

  Fogh besøger Letland og Polen

  NATOs danske generalsekretær Anders Fogh Rasmussen besøgte i går Letland og tager i dag videre til Polen, hvor han mødes med Polens præsident Bronislaw Komorowski og statsminister Donald Tusk.