Stor uenighed om antallet af demonstranter

  uenighed_om_antal_ved_demonstration_imod_regeringen_i_warszawa_i_polen

  Komiteen til Beskyttelse for Demokrati (KOD) stod sammen med de polske oppositionspartier i spidsen for lørdagens demonstrationer imod regeringen og for Polens centrale plads i EU. Foto: KOD.


  WARSZAWA: Tallene svinger mellem 45.000 og en kvart million i de officielle vurderinger af, hvor mange der deltog i lørdagens demonstration imod regeringen.


  Modstandere imod Polens regering gik lørdag i demonstration i hele Polen under sloganet “Vi er i Europa og vi bliver i Europa”.

  Demonstranterne var vrede over, at den polske regering, der blev dannet af partiet Lov og Retfærdighed (PiS) efter valget i oktober, fører en politik, der bringer Polen på kant med EU.

  Politisk strid om antal

  Antallet af demonstranter er et vigtigt politisk signal både for regeringspartiet og for oppositionspartierne, der var medarrangører af lørdagens demonstration, og efter demonstrationen er der oplyst så forskellige antal deltagere i demonstrationen, at de polske medier har kastet sig over sagen.

  Forskel på 200.000

  Polsk politi, der hører under indenrigsministeriet og dermed regeringen, vurderer, at 45.000 deltog i demonstrationen, mens Warszawas kommune, der ledes af oppositionspartiet Borgernes Platform (PO), vurderer, at der var 240.000 deltagere.

  – Vi har oplyst tallet 45.000, fordi det var så mange personer, der var samlet på Pilsudski Pladsen under højdepunktet, siger Mariusz Mrozek fra Warszawas Politi.

  Medier tæller selv

  De varierende tal har fået flere medier til at lave deres egne skøn over antallet af demonstranter. Nyhederne ved det statslige TVP er nået et tal på 45.200 demonstranter, mens nyhederne ved den ikke-statslige TV-station TVN24 har lavet det, de selv kalder et forsigtigt skøn på 100.000 demonstranter.

  Skaber mistillid

  Avisen Rzeczpospolita advarer om, at så stor uenighed skaber mistillid i den polske befolkning til hele det politiske system.

  – Vi kan med stor sandsynlighed slå fast, at en af siderne – og måske begge – forfalsker data med vilje, og med vilje fører offentligheden på vildspor for at bevise sin politiske tese, skriver Rzeczpospolita.