Store forskelle i lønnen blandt polske arbejdere

  Arbejdere_i_høje_stillinger_i_polen

  De største lønforskelle mellem Polen og andre lande, ligger på lavtlønsområdet. I de høje stillinger er der ingen markante forskelle mellem Polen og andre lande. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: I Vesteuropa og USA er mindstelønnen for arbejdere meget højere end i Polen. Når det gælder chefstillingerne er lønningerne næsten på samme niveau.


  Færdiguddannede i Polen starter ofte som ‘junior specialist’ til en meget lav løn.

  Sammenlignet med Vesteuropa og USA er grundlønnen for stillingen i Polen overraskende lav. I Tyskland tilbydes de færdiguddannede f.eks. fire gange højere grundløn end deres polske kolleger. I England er lønnen tre gange højere end i Polen, og i USA er det 2,5 gang mere, oplyser konsulentfirmaet Hay Group.

  I Rusland, Tjekkiet, Ungarn og Slovakiet er grundlønnen på samme niveau i Polen..

  Ens løn til direktører

  De store lønforskelle mellem Polen og Vesteuropa/USA gælder ikke i ledende stillinger. findes dog ikke på ledende stillinger. Tyskland har et niveau der er 22% højere end det polske, 11% højere end USA og 6% i forhold til Storbritannien. Lønnen for direktører i Polen er på niveau med Rusland.

  Lavere lønninger får direktører i Rumænien (22% lavere), Ungarn (26% lavere) og Tjekkiet (31% lavere). Den mindst konkurrencedygtige løn tilbydes i Slovakiet (43% lavere) og Ukraine (51% lavere).

  Direktører tjener 8,5 gange mere

  I Polen tjener medarbejdere på ledende stillinger gennemsnitlig 8,5 gange mere end yngre medarbejdere. Endnu større forskelle er der i Ukraine, hvor lønnen for direktører er 11,4 gange højere end for en junior specialist – i Rumænien får direktørerne 9,1 gang mere.

  Mindste forskelle

  De mindste lønforskellene er i Tyskland – direktører tjener 2,7 gange mere end junior specialists, i Storbritannien, hvor direktørers løn er 3,2 gange højere, og i USA – 3,7 gange højere.