Storken er landet i Polen og flere er på vej

  Storke_på_tag_i_Polen_0
  Foråret er på vej – og langt tidligere i år på grund af en meget mild vinter i det nordøstlige Polen. De første storke er allerede landet i området. Arkivfoto.

  Arkivfoto.


  GDANSK: Storken er landet i Polen, og et tusindtal er på vej til landet, hvor hver fjerde stork i verden bosætter sig.


  Storken er kommet til Polen, som et sikkert tegn på at foråret er på vej. Og Polen er et paradis for storke. 25 procent af verdens storke flyver til Polen, og det gør Polen til verdens største land for storke.

  Polakker vilde med storken

  Og polakkerne elsker storkene. Mange steder bygger polakker reder og andre særlige installationer på hustage og på pæle i landbrug. Mange polakker mener, at storke bringer held, og beskytter huset mod lynnedslag og brand.

  I 2004 blev der talt mere end 52.000 storkereder, oplyser Polens Turistorganisation PTO.

  Storke kan ses overalt i Polen i perioden fra april og frem til august.

  Storkenes hovedstad

  Men et særligt sted er der en stor koncentration af storke. Det er i den lille landsby Zywkowo, der ligger en times kørsel fra Gdansk – og en halv kilometer fra grænsen til Kaliningrad (Rusland). Den kaldes for storkenes hovedstad, da cirka 120 storke holder til i byen – og det er næsten fire gange så mange som der er mennesker i byen.

  Det polske Dyrenes Beskyttelse har opstillet udsigtstårne og lavet vejledninger til turister.

  De sjældne sorte

  Polen får også besøg hvert år af den meget sjældne sorte storke, der typiske bygger rede i skove, i høje træer, i bjergene og på klipper.

  Det anslås at der er 2.000 sorte storkepar i Polen.