Stort forspring til oppositionen i meningsmåling

  Jaroslaw_Kaczynski_genvalgt_polennu

  Oppositionspartiet PiS har igen lagt sig i front i meningsmåling efter flere måneder med næsten dødt løb mellem PiS og det største regeringsparti PO. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Det største oppositionsparti PiS lægger afstand til det største regeringsparti i ny måling.


  Hvis der var valg i dag ville Polens største oppositionsparti Lov og Retfærdighed PiS få 36 procent af stemmerne, mens statsminister Donald Tusks regeringsparti Borgernes Platform PO måtte nøjes med 28 procent af stemmerne. Det viser den nyeste meningsmåling fra TNS Polska.

  Før offentliggørelse af aflytninger

  Meningsmålingen er gennemført fra 6. til 11 juni, det vil sige før weekendens offentliggørelse af de hemmelige lydoptagelser af et møde mellem Polens indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz og Polens nationalbankdirektør Marek Belka, der har vakt skandale i den polske offentlighed.

  Mistillidsvotum på vej

  Leder af PiS Jaroslaw Kaczynski har meddelt, at PiS vil bede parlamentet om at stille et mistillidsvotum til regeringen.

  For at vælte den siddende regering, skal halvdelen af parlamentets medlemmer, dvs 231 medlemmer, stemme for det stillede mistillidsvotum. Den samlede opposition besidder dog kun 225 parlamentsmedlemmer.

  Usikker holdning fra lille regeringspartner

  Polens lille regeringspartner Det Polske Bondeparti PSL har endnu ikke taget stilling til det kommende mistillidsvotum, men partitoppen vil mødes om sagen onsdag morgen og tage en fælles beslutning.

  Splittet opposition

  Flere partier i oppositionen har dog meddelt, at de ikke vil stemme for PiS mistillidsvotum, eller at de vil se tiden an lidt længere.

  Partiet Din Bevægelse TR har indgivet forslag om at forkorte valgperioden i parlamentet, men det vil kræve et flertal på to tredjedele at få gennemført.

  Den Demokratiske Venstrealliance SLD har meddelt, at de ønsker, at statsminister Donald Tusk selv stiller forslag om en tillidsafstemning om regeringen.

  Hvis PiS stiller et mistillidsvotum til den polske regering skal forslaget samtidig indeholde en ny kandidat til posten som statsminister.