21_krav_unge_gdansk_2019_pavko_krajka
GDANSK: Studerende har formuleret 21 nye krav til magthaverne, som blev præsenteret foran det europæiske solidaritetscenter. Samme antal som under de historiske strejker med Lech Walesa og Solidarnosc i august 1980.
LÆS  Gdansk borgmester i livsfare efter overfald


Cirka 1.900 unge mennesker gik onsdag i optog gennem Gdansk. De unge har formuleret 21 krav til myndighederne. Blandt kravene fra de unge er, en opfordring til politikerne om at stoppe den hadske tone i samfundsdebatten. De kræver også frie og uafhængige medier, vil have et uafhængigt retsvæsen, vil have accept af mennesker uanset tro, race og køn, de vil have etableret workshops mod hadske ytringer, et rent og grønt miljø. I alt er det blevet til 21 krav, som er meget sammenfaldende med de værdier man normalt forbinder med et velfungerende demokrati.

Som Lech Walesa

At det lige er 21 krav, er ingen tilfældighed. Det var nemlig også antallet af krav til det kommunistiske regime, da Lech Walesa og Solidarnosc førte an i strejkerne den 17. august 1980 – oprøret der var begyndelsen for enden på det kommunistiske overherredømme i Central- og Østeuropa, og et nyt uafhængigt og frit Polen.

Som i kort spil

Dengang valgte Lech Walesa tallet 21 efter et populært kortspil, da repræsentanter for arbejdspladserne havde samlet over 500 krav – Walesa fik det skåret ned til 21 – som i kortspillet, som han sagde dengang.

Strejkerne begyndte den 14. august 1980, og kulminerede med den historiske aftale om frie fagforeninger den 31. august. Siden førte Solidarnosc og Lech Walesa an i Rundbords-samtalerne der formelt blev indledt onsdag for 30 år siden.

LÆS  Public service tv fortsætter hetz mod Gdansk borgmester

Forhandlingerne førte til at Polen gennemførte de første delvis frie valg i Østblokken den 4. juni 1989.

LÆS  Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly