Svære forhandlinger om EU’s nye budget

  Mikolaj_Dowgielewicz_besøger_København_polennu

  Forhandlingerne vil nu fortsætte mellem de 27 lande i år og næste år, og det bliver svært, siger Polens Europaminister Mikolaj Dowgielewicz. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Det bliver op til det polske formandskab, der begynder i morgen, at få de 27 lande til at blive enige om EU’s budget for 2014-2020.


  I går kom Europa-kommission med sit forslag til et nyt EU-budget, der foreslår en stigning i udgifterne til EU på fem procent. Flere lande har allerede taget afstand fra forslaget. Den britiske regering, og flere andre store lande, vil ikke acceptere en stigning.

  80 milliarder euro til Polen

  Polen vil efter kommissionens forslag få 80 milliarder euro til udviklingsprojekter ud af det samlede budget på 972 milliarder euro.

  Ifølge forslaget vil udgifterne til landbruget falde, men der skal bruges flere penge på telekommunikation og infrastruktur til transport. Efter kommissionens forslag, er det de nye medlemslande mod øst, der skal modtage de største tilskud.

  Svære forhandlinger

  Forhandlingerne vil nu fortsætte mellem de 27 lande i år og næste år, og det bliver svært, siger Polens Europaminister Mikolaj Dowgielewicz.

  – Det er vigtigt at forstå, at disse forhandlinger blive vanskelige og langvarige, så jeg vil ikke kommentere forskellige tal der svære rundt i medierne i øjeblikket, sagde ministeren efter at have modtaget kommissionens forslag i Bruxelles i går.

  Britisk afvisning

  Den britiske regering sagde onsdag, at en stigning i budgettet for fem procent – betalt af en ny europæisk moms, skatter og andre foranstaltninger er udelukket.

  – Storbritannien og EU’s største bidragydere gjorde det allerede klart i december, at EU-budgettet skal indefryses, og det vil vi holde fast i, sagde en talsmand for Downing Street i går til nyhedsbureauet AFP.

  – Storbritannien er også imod nye EU-skatter, der vil påføre yderligere byrder for erhvervslivet og skade EU’s konkurrenceevne.

  Vigtigste emne

  Polen har forud for formandskabet sagt, at forhandlingerne om budgettet er det vigtigste, i de seks måneders som Polen har EU-formandskabet fra i morgen.