Szczecin (Stettin)

Færre_virksomheder_i_Polen_er_gået_konkurs_trods_krise_polennu_Martin_Bager

Havnebyen, der ligger ved Oders udmunding i Østersøen og ikke langt fra den tyske grænse er med sine ca. 407.800 indbyggere en af Polens større byer. Fra den nærtliggende Swinoujscie havn er der færgeforbindelse til Ystad i Sverige, under en times kørsel fra København.

Szczecins historie går tilbage til det 8. århundrede. Under Anden Verdenskrig blev ca. 80% af byen blev ødelagt af bomber.

Med sin beliggenhed er byen i dag et vigtigt trafikalt knudepunkt og transitcenter for Polens im- og eksport, og udover et pulserende erhvervsliv, byder Szczecin på smukke, grønne omgivelser og er desuden præget af ungdom, med de ca. 100.000 studerende på byens universiteter og højere læreanstalter.

Szczecin (Stettin) - den historiske hovedstad i regionen Vestpommern ligger ved udmundingen af Oder-Floden, omkring 65 km fra Østersøen. For mange århundreder siden tilhørte denne region Grif, et dynasti af pommerske fyrster. Szczecin (Stettin) omtumlede historie har ført til, at byen har været underlagt en række lande: Sverige, Preussen og Polen.

I århundreder har området været et sted, hvor vejene krydsede: Fra Vest til Østeuropa og fra Skandinavien til det sydlige Europa. I dag er Szczecin (Stettin) ikke kun hovedstaden i regionen Vestpommern, men også den største by i Euroregion Pommern. Den er blevet centrum for handel og industri, uddannelse og kultur og et sted med en udviklet turisme. Selvom det gamle billede af byen i høj grad har ændret sig, er den stadig i stand til at fortrylle sine gæster med sine charmerende og interessante steder og arkitektur, der i sig selv er en invitation til at udforske byen.

Følg den røde linje

LÆS  Kraftig stigning i antallet af corona-smittede og døde

Når du går gennem byen, kan du opleve en stiplet rød linje, som løber langs med fortovet, og hvis betydning er et mysterium for mange mennesker. Linjen markerer en turistrute, som kan føre dig til de vigtigste seværdigheder i Szczecin (Stettin). På en spadseretur, der kan vare nogle timer, kan du besøge den gamle markedsplads og opleve dens spændende seværdigheder.

Ruten starter i nærheden af hovedbanegården (Dworzec Glowny PKP) og fører rundt til 42 attraktioner. Mange mennesker, der besøger byen, vil uden tvivl sætte pris på den hjælp, de får af den særlige rutevejledning, som er ”trykt” på polsk, engelsk og tysk. De Pommerske Fyrsters Slot (Zamek Książąt Pomorskich) er et turistmål, der skal opleves. Engang var slottet residens for det aristokratiske, pommerske Grif-Dynasti. Under de allierede luftangreb i 1944 blev det stærkt beskadiget, men genopbygget efter krigen i den oprindelige renæssancestil. Slottet har fem fløje, to gårde og fire fremtrædende tårne, der rejser sig mod himlen, og hvorfra man kan se hele byens centrum. Det er værd at dvæle lidt i den største gård, under det astronomiske ur, som har “talt tiden” siden 1693. Kendere af tidligere tiders arkitektoniske stilarter vil glæde sig over den unikke byport, som stammer fra det 18. århundrede, og hvis rigt ornamenterede facader ligner triumfbuer. Sankt Jakobs Katedral er et andet sted, der er værd at besøge. Den stammer tilbage fra det 12. århundrede, er blevet ombygget flere gange og rummer et meget imponerende interiør. Der er gotiske treenighedssøjler, en krypt fra barokken, en døbefont og mange epitafier. Under alteret er et helgenskrin med relikvier af Skt. Otton. På den østlige væg ses Vestpommerns største glasmosaik (87 kvm.), der viser Jomfru Maria med spædbarnet, Helligånden og andre figurer, som er en del af historien om kirken i Szczecin (Stettin) området. Foran katedralen kan man se klokken, der kaldes “Den store Klokke“ (“Wielki”). Den stammer fra 1682.

LÆS  Lavpris-selskab stopper alle flyvninger til Polen

Huset på hjørnet af Farna-Gaden (ul. Farna) og Mariacki-Pladsen (pl. Mariackiego) er særligt interessant, fordi det var her, Sophie Augusta Frederica von Anhalt-Zerbst, den senere kejserinde Catherine II af Rusland, blev født, den 2. maj 1729.

Havnebyen

Byen Szczecin (Stettin) strækker sig langs bredden af Oder med sine broer, kraner og skibsværfter. Havnen i Stettin-Swinoujscie samt skibsværftet, der er det fjerdestørste i Europa, giver Stettin en unik, maritim karakter. Den karakteristiske vold, Chrobry (Waly Chrobrego), er vartegnet for hovedstaden i Vestpommern. Volden er en 500 meter lang terrasse, som blev opført på initiativ af Hermann Haken, der var borgmester i Stettin i begyndelsen af det 20. århundrede. Waly Chrobrego ligger i nærheden Det Maritime Universitet, Nationalmuseet og Amtsrådhuset, som alle er bygninger med en imponerende arkitektur.
Herfra har du en fantastisk udsigt, som strækker sig over den højre bred af Oder, dens udmunding, havnekanalerne, øerne og havnen.