Tidligere præsident skifter forklaring om CIA-fængsler

  aleksander_kwasniewski_konferencja_pap550jpeg_large_large_7-large

  Aleksander Kwasniewski var præsident fra 1995 – 2005, og erkender nu tretten år efter, at han i 2001 gav CIA grønt lys til et hemmeligt sted. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens tidligere præsident erkender nu, at han gav CIA lov til at have hemmelige fængsler i Polen.


  Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski erkender nu, at han hjalp CIA med at finde et passende sted efter terror angrebene den 11. september. Indtil nu har den tidligere præsident ellers pure afvist ethvert kendskab til sagen.

  Senats rapport

  Hans tilståelse kommer samtidig med, at en lang række hemmelige CIA-dokumenter er blevet frigivet. En rapport fra det amerikanske senat har også fastslået, at CIA brugte ulovlige torturmetoder til afhøringer af mistænkte. Ifølge rapporten skulle den amerikanske ambassadør i Warszawa have betalt Polen en million dollars for hjælpen.

  Polen ikke nævnt

  Polen nævnes derudover ikke direkte i rapporten, men det var med al sandsynlighed frygten for at den tidligere præsident alligevel ville blive afsløret i rapporten, der fik ham til at stå frem og fortælle sandheden inden rapportens offentliggørelse.

  Ikke lov til tortur

  På en pressekonference i det polske parlament Sejmen forsikrede Kwasniewski om, at han aldrig havde givet tilladelse til tortur mod fangerne.

  – Amerikanerne spurgte i 2001 efter et sikkert sted, hvor de kunne tale med folk der ville samarbejde, sagde Kwasniewski.

  – Krigen mod terror var et nyt begreb, og vi var ikke forberedte på det, indrømmer den tidligere polske præsident.

  Genvalgt præsident

  Aleksander Kwasniewski er tidligere kommunist, men har som den eneste polske præsident opnået genvalg. Han var præsident i ti år, som er maksimum for en polsk præsident, fra 1995 – 2005. Han var på officielt besøg i Danmark i 2003.

  Nye retningslinjer

  Sagen har fået de polske myndigheder til at forny samarbejdsaftalerne med USA, så det sikres at polsk lov bliver overholdt på polsk jord, oplyste den tidligere præsident på et pressemøde i Sejmen.