Tilliden til ny statsminister er den laveste i 20 år

  Statsminister_i_Polen_Beata_Szydlo_har_laveste_tillid_i_20_år_fra_polakkerne

  Statsminister Beata Szydlo klarer sig dårligere end sine forgængere, når det gælder at opnå polakkernes tillid. Foto: KPRM.


  WARSZAWA: Tilliden til Polens statsminister Beata Szydlo er den laveste, som en nyvalgt statsminister i Polen har oplevet i de seneste 20 år.


  Ingen nyvalgt statsminister har oplevet så lav en tillid fra den polske befolkning, som Beata Szydlo oplever i øjeblikket. Det skriver Newsweek på baggrund af tal fra meningsmålingsinstituttet CBOS.

  CBOS har målt polakkernes tillid til politikerne på samme måde i 20 år, og det er derfor muligt at sammenligne tilliden til de skiftende statsministre kort efter deres valg-sejre.

  Szydlo ligger lavest

  43 procent svarer, at de har tillid til Beata Szydlo i den nyeste CBOS-måling, der er gennemført, efter at hun er trådt til som statsminister. Alle andre nyvalgte statsministre siden 1997 har oplevet en tillid fra mellem 54 og 69 procent af vælgerne umiddelbart efter deres valgsejr.

  Sidste gang Beata Szydlos parti Lov og Retfærdighed (PiS) dannede regering i Polen i 2005 svarede 59 procent af vælgerne, at de havde tillid til statsminister Kazimierz Marcinkiewicz.

  Donald Tusk i top

  Topscorer de seneste 20 år er Donald Tusk, der i dag sidder på posten som præsident i EU.

  Efter hans første valg-sejr i 2007 svarede 69 procent, at de havde tillid til ham, mens 54 procent svarede, at de havde tillid til ham efter valg-sejren i 2011.

  Mistillid fra 27 procent

  27 procent af polakkerne siger, at de har mistillid til statsminister Beata Szydlo i den nyeste måling. Det er lige så mange, som havde mistillid til Donald Tusk, da han blev indsat som statsminister anden gang i 2011.

  Alle andre ny-valgte statsministre siden 1997 har oplevet mistillid fra mellem 8 og 18 procent af befolkningen ifølge tal fra CBOS.

  Flertal i parlamentet

  Beata Szydlo blev indsat som Polens statsminister i forrige uge, efter at partiet Lov og Retfærdighed (PiS), hvor hun er næstformand, vandt parlamentsvalget i Polen den 25. oktober.

  Lov og Retfærdighed (PiS) fik 37,58 procent af stemmerne, men fik på grund af højt stemmespild på tre mindre partier og den polske metode til mandatfordeling, så fik partiet et selvstændigt flertal af pladserne i parlamentet og har dannet en et-parti-regering.

  Seks statsministre sammenlignet

  Newsweek har sammenlignet tilliden til de seks statsministre, som er blevet indsat umiddelbart efter et parlamentsvalg siden 1997. Sammenligningen ser bort fra de tre statsministre, som er blevet indsat imellem parlamentsvalgene.