Valuta:100 PLN koster 174,88 DKK
Tirsdag 28 januar 2020

Tiltale for polsk galge demonstration opgives

De seks medlemmer af Europa-Parlamentet der i 2017 stemte for at rejse kritik af Polen, blev hængt op i galger på Katowices torv. Billederne er af Michał Boni, Danuta Huebner, Danuta Jazłowiecka, Barbara Kudrycka, Julia Pitera og Róża Thun. Arkivfoto.
KrimiKATOWICE: Anklagemyndigheden opgiver at rejse tiltale mod bagmændene til en makaber demonstration, hvor billederne af seks polske EU-parlamentsmedlemmer blev hængt op i galger på byens torv.
Af: Jens Mørch
30. november 2019 - 12:29

Det har vakt undren og kritik, at folkene bag en meget hadefuld demonstration i Katowice, slipper for tiltale. Regeringspartiet beskyldes for at køre hetz og hadekampagner mod oppositionens medlemmer, en hetz der blandet andet førte til mordet på Gdansk borgmester, Pawel Adamowicz.

Klager over justitsminister

Justitsminister Ziobro, der er leder af en meget nationalistisk del af Forenet Højre (opstillet under PiS), er blevet beskyldt for at være passiv, i forhold til at retsforfølge og stoppe de folk, der sender dødstrusler og andre hadkampagne elementer. En ny afgørelse om en sag fra 2017, giver ny næring til kritikken.

I denne uge opgav anklagemyndigheden i Katowice, der er underlagt Justitsministeren, nemlig at retsforfølge de ansvarlige for at opstille galger med fotos af seks polske medlemmer af Europa-Parlamentet. Galgerne blev sat op på torvet i Katowice, da medlemmer af oppositionen stemte for en resolution i Bruxelles, der rejste kritik af Polens forhold til demokrati og retsstatsprincipper.

Billeder var af: Michał Boni, Danuta Huebner, Danuta Jazłowiecka, Barbara Kudrycka, Julia Pitera og Róża Thun.

Justitsminister for retten

Lederen af Forenet Venstre, danskfødte Adrian Zandberg siger til TVN24:

- Hvordan kan vi være sikre på, at anklagerens afgørelse træffes på grundlag af jura og ikke fra politisk pres, på et tidspunkt, hvor anklagemyndighedens chef er en politiker og en politiker fra højrefløjen, spurgte Venstre-lederen.

- Vi talte også om det i valgkampen. Et af elementerne i at genoprette retsstaten i Polen, er netop at vi skiller os af med de personer, der forbryder sig mod forfatningen. Minister Ziobro er på denne liste, siger Zandberg til TVN24.

Flere kommentatorer og politikere siger, at hvis der blev hængt galger op med billeder af Kaczynski, statsministeren og andre fra regeringspartiet, så ville lovens lange arm uden tvivl gribe ind.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 29. januar 2020
02:00-06:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 29. januar 2020
01:00-06:00

Let regn

Let regn
4 °C

I dag, 29. januar 2020
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 29. januar 2020
00:00-06:00

Skyet

Skyet
3 °C

I dag, 29. januar 2020
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C