Transseksuel opstillet til Europa-parlamentet i Polen

  Ewa_Holuszko_er_transseksuel_og_opstillet_til_Europa-parlamentet_i_Polen

  Ewa Holuszko skiftede køn i år 2000. Gennem 1980’erne var hun aktiv i Solidarnosc bevægelsen under navnet Marek Holuszko. Arkivfoto.


  OLSZTYN: Partiet Din bevægelse har opstillet den tidligere Solidarnosc-aktivist Ewa Holuszko på partiets liste til Europa-parlamentet.


  Partiet Din bevægelse med Janusz Palikot i spidsen har offentliggjort deres opstillede kandidater til Europa-parlamentsvalget i maj måned. Blandt de opstillede i Olsztyn er Ewa Holuszka, der skiftede køn i år 2000.

  Tidligere Solidarnosc-aktivist

  Ewa Holuszko var aktiv i Solidarnosc-bevægelsen i 1980’erne, der kæmpede imod det kommunistiske styre.

  Hun blev i 2006 tildelt Officersordenen for det Uafhængige Polen af den daværende præsident Lech Kaczynski fra partiet Lov og Retfærdighed (PiS).

  Protester fra højre

  Opstillingen har fået politikere fra den polske højrefløj til tastaturerne på blogs og debatfora.

  – Partiet Din bevægelse skifter snart navn til Partiet for Transseksuelles Venner, lød en af kommentarerne på wSumie.pl med henvisning til , at Din bevægelse allerede i dag har et transseksuelt medlem af det polske parlament Anna Grodzka.

  Afviser kritik

  I Din bevægelse forstår man ikke kritikken.

  – Jeg undrer mig over reaktionen. I en anden situation ville man have gjort hende til en helt, siger parlamentsmedlem Adam Rybakowicz fra Din bevægelse til dagbladet Gazeta Wyborcza.

  – Denne kvinde har jo kæmpet for sine egne og andres rettigheder. Det er blandt andet takket være hende, at vi har den situation, vi har i dag – et frit Polen.

  Arbejder for nationale mindretal

  Ewa Holuszko forsker i dag i nationale mindretal, og vil arbejde for deres rettigheder, hvis hun kommer ind i Europa-parlamentet.