Wieliczka_saltminen_ved_Krakow_i_Polen_polennu
Hver tredje smittede i Polen kommer fra kulmine-regionen Silesia, hvor Katowice er hovedby. Det var også her der var FN klimatopmøde i 2018. Arkivfoto.

Nu tilbyder Wieliczka saltminen ved Krakow sine gæster adgang til 300 km minegange der ligger udenfor den normale turistrute. Foto: PTO.

LÆS  Danmark vil fraråde alle unødige rejser til Polen

KRAKOW: En af Polens største turistattraktioner, Wieliczka saltminen, tilbyder nu turister job som minearbejder for en dag.

LÆS  Nye rejseregler mellem Polen og Danmark trådt i kraft

Wieliczka saltminen i det sydlige Polen, der er en af verdens ældste saltminer, tilbyder nu gæsterne job som minearbejder for en dag. Det skriver den polske turistorganisation, PTO, i sit seneste nyhedsbrev.

300 km minegange

Saltminen i det sydlige Polen har lavet en ny ”Minearbejder-rute”, for de gæster, der har lyst til at udforske nogle af de i alt 300 kilometer minegange, der ikke er en del af den almindelige ”turist-rute”.

Det rigtige udstyr

De modige bliver klædt i arbejdstøj og udrustes med minearbejderudstyr – før de stiger ned i det mørke dyb i den ældste eksisterende mineskakt, Regis.

Opgaver i dybet

Guiden tildeler hver af gæsterne en særlig profession og de opgaver, som hører til det ”fag”. Guiden selv er sjakbajs, og holder nøje øje med, hvordan hver enkelt klarer sine pligter. På den måde bliver turisterne til nyansatte minearbejdere og i lyset fra deres pandelamper, bliver de introduceret i, hvordan det er at være minearbejder.

Langt fra turistruten

Ruten ligger langt fra den normale og befærdede turistrute i saltminen og giver gæsterne mulighed for at gå på opdagelse i minens inderste udgravninger. De deltagende skal selv beregne koncentrationen af metan i minegangen, grave og transportere salt, finde vej og udforske ukendte kamre i minen. De får kendskab til det underjordiske livs daglige rutiner, og bliver indviet i minens traditioner og ritualer.
De individuelle ture begynder på faste tidspunkter ved Regisskakten, som ligger midt i Wieliczka.

LÆS  Polen lukker hoteller og næsten alle butikker

UNESCO-listen

Wieliczka-minen er fra 1200-tallet, og står på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Den er en af de ældste miner i verden, der stadig er i funktion. Den underjordiske turistrute på 3,4 km fører gennem en labyrint af gallerier og grotter med unikke skulpturer, som alle er hugget ud i stensalt.

LÆS  Nye regler for rejser ind og ud af Danmark

101 meter under jorden

Sankt Kingas-kapellet ligger 101 meter under jordens overflade, og er minens smukkeste rum. Det er udstyret med hvide kandelabere af saltkrystal og skulpturer, skåret som basrelieffer i gråt salt. Minen rummer også et sanatorium.
Minens museum viser værktøj og dokumenter, som har forbindelse til minens historie. Saltminen er en af Polens mest besøgte turistattraktioner.

LÆS MERE
Eksternt link: Wieliczka Salminens hjemmeside