Valuta:100 PLN koster 176,38 DKK
Lørdag 18 januar 2020

Tusk: Forræderi at øge import af russisk kul

Den 62-årige, nu tidligere EU-præsident og polsk statsminister Donald Tusk, er i øjeblikket på turne med sin nye bog; Ærligt. På billedet er det ikke hans nye bog, men derimod den polske forfatning. Han er tydeligvis tilfreds med at kunne tale mere frit om blandt andet Polen, end da han var EU-præsident. Arkivfoto.
EnergiGDANSK: Donald Tusk kalder det for drab og forræderi, at den polske regering nægter at gøre noget ved luftforureningen, samtidig med at der importeres mere og mere kul fra Rusland.
Af: Jens Mørch
19. december 2019 - 2:10

Netop fratrådte EU-præsident Donald Tusk optrådte onsdag for fulde huse i European Solidarity Center i Gdansk. Tusk er på turne med sin nye bog, Ærligt, der er en beretning om hans fem år i EU, og med hans betragtninger. I Gdansk beskyldte han den polske regering for forræderi, fordi den har valgt at sige nej til EU klimamålsætningerne. Polen er det eneste land der står udenfor, men som har fået frem til juni næste år, til at skifte mening.

Må tage ansvar for menneskeliv

Donald Tusk mener, at enhver, der mener, at det er nødvendigt af hensyn til økonomien at udskyde EU klimaplanerne, må tage ansvaret for de mange tragedier i de polske familier.

- 40.000 mennesker dør hvert år i Polen på grund af luftforgiftning og smog. Og det er ikke nogen tal jeg har fundet på, men det var hvad statsminister Mateusz Morawieckis sagde til stats- og regeringscheferne på seneste rådsmøde, sagde Donald Tusk torsdag i Gdansk.

Flere nyheder på dansk om Polen?
Læs mere her.

Tusk mener, at den polske regering skulle stå på hovedet, for at fremskynde udfasningen af kul og samtidig opnå store tilskud fra EU. Men nej, det gør regeringen ikke, sagde Tusk.

Kaczynski sender milliarder til russerne

- Vi køber russisk kul, det dyreste, politisk ukorrekte og mest forurenede, samtidig med at vi kæmper i EU for at være afhængige af kul så længe som muligt. I mine øjne er det forræderi, sagde Tusk.

- At være skyld i så mange polakkers død ved at sende penge til russiske kuloligarker, hvor af nogen endda kommer fra den russisk besatte og krigshærgede Donbass provins, giver ikke mening. Hvad har fået den polske regering til at prioritere på den måde?, sagde Tusk blandt andet i Gdansk onsdag.

Donald Tusk, 62 år, fratrådte 30. november jobbet som EU-præsident, efter fem år på posten. Han sagde nej tak til at stille op til præsidentvalget i Polen i maj, men ja tak til at gå aktivt ind i polsk politik. I november blev han valgt som leder af den største gruppe i Europa-Parlamentet, EPP.

Flere nyheder på dansk om Polen?
Læs mere her.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 18. januar 2020
17:00-18:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 18. januar 2020
17:00-18:00

Skyet

Skyet
4 °C

I dag, 18. januar 2020
16:00-18:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 18. januar 2020
17:00-18:00

Skyet

Skyet
3 °C

I dag, 18. januar 2020
17:00-18:00

Skyet

Skyet
4 °C