Tusk-loven har samlet polakker til dagens protestmarch

Polens statsminister Donald Tusk truer med at udskrive valg til parlamentet, hvis præsident Andrzej Duda ikke onsdag underskriver finansloven. Polakkerne skal i forvejen til lokal- og regionalvalg i april, og til EU-parlamentsvalg i juni. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der ventes mindst 200.000 demonstranter til protestmarch i den polske hovedstad. Det er årsdagen for de første frie valg i Polen.


I Warszawa og i mange andre byer verden over, er der i dag protestmarch til fordel for demokratiet i Polen. Oprindeligt var det en march arrangeret af det største oppositionsparti Borgernes Platform (PO) med deltagelse af Lech Walesa (der var på alle Solidarnosc-valgplakater i 1989), Warszawa-borgmesteren og præsidentkandidat Rafal Trzaskowski og oppositionsleder og tidligere EU-præsident, Donald Tusk. Anledningen er de første frie valg i Polen, der fandt sted den 4. juni 1989.

Uventet opbakning

Men da præsident Andrzej Duda for en uge siden hastegodkendte en ny lov om en kommission, der skal hindre politiske modstandere i at stille op til efterårets parlamentsvalg, så fik partiet pludselig støtte fra en samlet opposition. Polakkerne har fået nok. Og da Kaczynski-regeringen samtidig har lavet sammenligninger mellem Donald Tusk, Auschwitz og nazisternes jødehad på den regeringskontrollerede tv-kanal TVP, har mange fået nok. Derfor er det nu en samlet opposition, der i dag samles til protestmarch – ikke alene i Warszawa, men også i mange andre hovedstæder over hele verden.

(Fortsættes under)

LINK: Radio4 med Anna Werenberg og Vibe Termansen om Tusk-loven

Klokken to – natten til søndag – kørte fem busser fra Szczecin med demonstranter, der deltager i Warszawa. I alt kommer der alene fra den region, 22 busser til Warszawa. Og sådan er meldinger fra flere polske storbyer, og i turistbranchen meddeles det, at det er umuligt at bestille en bus i Polen i dag.

Deltager: Jeg er træt at det her lort

Det frie medie onet.pl talte i nat med nogle af dem, der deltager i dagens demonstration i Warszawa. Mange af dem besluttede sig i sidste øjeblik.

– Ærligt talt? Jeg er træt af det her lort. Jeg er træt af høje priser, lovløshed, offentlig tv-propaganda, siger en af deltagerne. Han er 31 år, hans ven er i 40’erne. Dette er deres første tur til demonstrationen.

– Lad mig fortælle dig, at i 2016 stemte mange af mine venner på PiS. I dag er alle trætte af den regering. Jeg var mest rystet over PiS-propagandaen, hvor de brugte Auschwitz. De vanhelligede ofrenes minde. Det er derfor, jeg går med i dag, siger den 31-årige mand til onet.pl.

– Jeg håber, at denne march vil gøre en forskel. Mest af alt håber jeg, at folk begynder at tage sagen i egen hånd og gå til valg. Selvom de skulle stemme på den modsatte side, så lad dem bare stemme, for det er det vigtigste i det hele, siger en yngre kvinde der deltager. En anden kvinde siger:

– Hvis jeg var glad, ville jeg ikke tage afsted. Men det her er et stort drama, siger en anden kvinde med et flag i den ene hånd og en pude i den anden og fortsætter:

– Vejen til Warszawa er lang. Men jeg besluttede at tage på denne tur, efter at præsidenten havde underskrevet en lov, der er i strid med forfatningen (Tusk-loven, red.).

Demonstration begynder klokken 12.00 i området omkring justitsministeriet og statsministeriet i Warszawa.

(Fortsættes under)

Ruten for 4. juni protestmarchen i Warszawa.

LÆS OGÅ: Hver tredje polak tror ikke på et fair valg

Den kendt tv-vært og debattør, tidligere TVP-vært, Grzegorz Nawrocki er blandt deltagerne i demonstrationen i Warszawa, og rapporterer for polennu.dk om demonstrationen.

Fjerde juni protestmarch verden over

Der er også indkaldt til 4. juni protestmarch i byer som: Berlin, Bruxelles, Chicago, Frankfurt, Geneve, London, Los Angeles, New York, Paris, Reykjavik, Pisa, Stockholm, Toronto, Washington og mange andre byer. Der ikke dog ikke anmeldt 4. juni protestmarch i Danmark.

polennu.dk følger demonstrationen i Warszawa dagen igennem, hvor Lech Walesa, Donald Tusk og Rafal Trzaskowski er i front.

Der skal være valg i Polen senest den 5. november.