Tvivlsom forfatningsdomstol fjerner ombudsmand

ombudsmand polen
Den polske ombudsmand Adam Bodnar talte onsdag i det polske parlaments overhus Senatet. Medlemmer af senatet der er valgt for regeringspartiet, var udvandret i protest over ombudsmanden, som de ikke længere anerkender. Foto: Senatet.

WARSZAWA: Den forfatningsstridige forfatningsdomstol i Polen har fundet den polske ombudsmands virke i strid med forfatningen.

LÆS  Polens regering: 25 års fængsel for spionage

Det politiske system i Polen er under voldsomt pres. Onsdag udvandrede senats-medlemmer fra regeringspartiet PiS. Det skete da den polske ombudsmand Adam Bodnar skulle tale i det polske parlaments overhus.

Ombudsmand i fem år plus

Adam Bodnars embedsperiode er godt nok udløbet, men det er ikke lykkedes at kunne udpege en ny ombudsmand. Det kræver enighed om en kandidat i parlamentets over- og underhus. Regeringen har flertal i underhuset, mens oppositionen har i overhuset. Ifølge den polske forfatning skal ombudsmanden fortsætte i sit virke indtil en ny formelt er udpeget. En ombudsmand udpeges for fem år, og Bodnars periode udløb i september 2020.

Men den regel i forfatningen har den forfatningsstridige forfatningsdomstol nu underkendt. Men den polske ombudsmand har ikke tænkt sig at træde tilbage af den grund. Han opfattes som en af de sidste bastioner i forsvaret af retsstaten i Polen. Mange sympatisører var mødt op foran senatet for at støtte den ”fyrede” ombudsmand. Det er samme “forfatningsdomstol” der har ophævet undtagelserne i den polske abortlov i oktober sidste år.

LÆS OGSÅ: polennu.dk om domstole og retsstat

– Jeg er taknemmelig for alle de borgere der viser deres solidaritet og støtte. Det her handler om at forsvare de borgerlige rettigheder, det handler ikke om mig. Det handler om ombudsmandinstitutionen og den vigtige mekanisme der kan forsvare vores borgerlige rettigheder, sagde Adam Bodnar.

Det polske parlaments overhus, gav deres støtte til ombudsmanden og takkede ham for sin indsats. Men da det skete, var PiS-medlemmerne allerede udvandret i protest over ombudsmanden, som de ikke længere anerkender.

LÆS  Polens regering: 25 års fængsel for spionage

Den politiske og forfatningsmæssige uro i Polen fortsætter.

LÆS  Intern strid i EU-toppen om penge til Polen

EKSTERNT LINK: Overhuset/Senatet

Mere om retsstat og ombudsmand fra Polen? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.