Valuta:100 PLN koster 175,57 DKK
Søndag 26 januar 2020

TVP: Demonstrationer var arrangeret af EU-ledere

Den polske public service-tv-station TVP, der er kontrolleret af regeringen, beskylder EU-lederne for at stå bag de mange demonstrationer i Polen, som hævn for at regimet har nægtet at tage imod EU-kvoteflygtninge. Arkivfoto.
MedierWARSZAWA: Den regeringskontrollerede public service-tv-station TVP, oplyser at de mange demonstrationer er arrangeret af fjendtlige udlændinge.
Af: Jens Mørch
11. oktober 2019 - 17:05

Den regeringskontrollerede tv-station TVP har valgkampen igennem videreformidlet regeringspartiets budskaber. Senest har tv-stationen forklaret, at der ligger en hemmelig plan udtænkt af EU-lederne, bag de talrige demonstrationer, der har præget de polske byer siden 2017. Det er ikke polakker der står bag, hævder tv-kanalen.

Hævn fra EU-ledere

Ifølge TVP er demonstrationerne arrangeret for at kunne ”bringe islamiske emigranter til Polen”. Og det oplyses desuden, at ”demonstranterne er støttet af EU-lederne, der alene ønsker hævn for Polens afvisning af EU-kvote flygtninge”. De omtaler også EU-lederne som fjender af Polen, der også støtter pædofile.

EU-valg for PiS

Polens Journalistforening (der er tre journalistforbund i Polen) har analyseret TVP udsendelserne i to uger op til Europa-parlamentsvalget i maj. Ud af 105 indslag var: 69 om regeringspartiet PiS (68 af dem var positive – 1 var neutral). Den samlede opposition blev omtalt 33 gange. Alle 33 var negativ omtale.

Pædofili i Danmark

For år tilbage hævdede partiformand Jaroslaw Kaczynski, at det er tilladt at have sex med børn i Danmark, hvis bare barnet var fyldt 12 år. Et forhold som den daværende danske ambassadør påtalte, men som han aldrig fik nogen reaktion på.

Flertal uden flertal

I 2015, da Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) opnåede flertal i det polske parlament, med blot 37,5 procent af stemmerne, blev ledelsen i det nationale TVP udskiftet. Ind kom en ny ledelse, der gentagne gange har fordrejet og direkte videreformidlet usandheder. Værste eksempel var da den amerikanske præsident Barack Obama rejste kritik af Polen, der blev gengivet på polsk som stor ros til Polens regering. I valgkampen har TVP været et instrument for PiS, skriver nationale og internationale iagttagere.

Op til lokal- og regionalvalgene i Polen sidste år, besluttede en samlet opposition at boykotte TVP, da mange blev misbrugt i forbindelse med deres optræden, og fordi tv-stationen alene udtrykte regeringspartiets holdninger.

Styrtdyk i pressefrihed

I regeringspartiets valgprogram for valget på søndag, vil PiS også indføre registrering og godkendelse af journalister og medier, før de kan få lov at virke som journalister. Et forhold som flere internationale medieorganisationer allerede har advaret i mod.
I forvejen er Polen styrtdykket på det globale indeks over pressefrihed siden 2015. Fra en plads som nummer 18 i verden for fire år siden, mens Donald Tusk var statsminister, til nu hvor Polen er nede på en plads som nummer 59.

Der er valg til det polske parlament søndag, den 13. oktober – og der er spærretid for medier lørdag, så polakkerne uforstyrret af nye indtryk, kan sætte et velovervejet kryds.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
1 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
2 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
-2 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
-1 °C

I dag, 26. januar 2020
21:00-00:00

Skyet

Skyet
-3 °C