Tysk avis forsvarer polsk ministers mening om flygtninge

  Tysk_avis_forsvarer_udtalelser_fra_forsvarsminister_i_Polen

  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski mener, at unge syriske mænd bør trænes til at kæmpe for syrisk selvstændighed. Foto: Witold Waszczykowski.


  FRANKFURT: Tysk avis støtter udtalelser fra Polens udenrigsminister, der vil oprette en eksil-hær af syriske flygtninge. Udtalelsen har mødt kritik i Polen, Tyskland og flere andre lande.


  Det tyske dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung tog i avisens spalter onsdag Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski i forsvar, efter at flere både tyske og polske kommentatorer har kritiseret hans udtalelser om, at de syriske flygtninge bør danne en hær og kæmpe for fred i Syrien.

  Forskellig historisk baggrund

  Alle lande har reageret forskelligt efter terrorangrebet i Paris, skriver den tyske reporter Konrad Schuller, og det skyldes i høj grad landenes forskellige historier.

  I Tyskland hersker en kultur af venlig imødekommenhed, fordi det hjælper Tyskland til at gøre op med sin fortid fra Anden Verdenskrig. I Frankrig kalder man borgerne til våben, og i Rusland sætter man bombefly ind mod terroristerne, skriver den tyske reporter.

  Polens mange eksil-hære

  – I den polske bevidsthed er den tanke dybt forankret, at emigration skal bruges til at skabe en hær i udlandet, skriver Schuller.

  Polen har de seneste 220 år været besat i sammenlagt 173 år, hvor polakker har emigreret og oprettet polske eksil-hære, der har kæmpet for landets frihed, for eksempel under Napoleons-krigene.

  Under Anden Verdenskrig blev der oprettet store polske hær-enheder under de allierede styrker, der kæmpede på alle fronter under krigen og blandt andet spillede en hovedrolle under kampene i Italien, skriver den tyske reporter.

  Syrerne skal selv deltage i kampe

  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowskis udtalelser faldt i et interview på TVP før han blev indsat som minister.

  – Hvis der kommer flere hunderede tusinde unge syrere til Europa, så kan man danne en hær af dem. Der er også engang blevet dannet legioner af os. Vi kæmpede for vores frihed. Skal vi forestille os en situation, hvor vi sender vores hær ned at kæmpe i Syrien, mens flere hunderede tusinde syrere drikker kaffe på Unter den Linden i Berlin eller i den gamle bydel i Warszawa og observerer, hvordan vi kæmper for deres frihed?, sagde Waszczykowski.