Tyske delstater protesterer mod polsk atomkraftværk

Atomkraftværk
Polens planer om at bygge det første atomkraftværk, der skal stå klar i 2030, møder stor modstand i Tyskland. Arkivfoto.

POTSDAM: Fire tyske delstater har protesteret mod de polske planer om at bygge et atomkraftværk ud til Østersøen.

LÆS  Kaos ved de tysk-polske grænser efter øget kontrol

Fire østtyske delstater – Mecklenburg–Vorpommern, Brandenburg, Sachsen og Berlin – har nu formelt udtrykt sin modstand mod den polske regerings planer om at bygge landets første atomkraftværk.

– Samstemmende er delstaterne imod bygning og drift af ​​det første atomkraftværk i Polen, og vi vil foreslå at projektet opgives, lyder det i en erklæring fra Brandenburgs delstatsregering.

– I lyset af de ødelæggende atomulykker i Tjernobyl og Fukushima, bør planerne for yderligere brug af atomenergi opgives af hensyn til befolkningen og miljøet i alle Østersølandene, hedder det i erklæringen.

(Artiklen fortsætter under)

Statsminister: Polen vil bygge tre atomkraftværker

LÆS MERE: Statsminister vil bygge tre atomkraftværker

Polen vil bygge et atomkraftværk i Lubiatowo-Kopalino nær Østersøen og cirka 250 kilometer fra den tyske grænse. Projektet er underlagt en høringsproces. Der er også fra dansk side kommet indsigelser mod projektet, og især på Bornholm er modstanden mod atomkraftværket stor.

USA laver polske atomkraftværk

I oktober valgte Polen USA som sin internationale partner til at bygge atomkraftværket, der skal stå klar i 2033. Siden er Sydkorea valgt som partner i et andet projekt, hvor en gruppe af private og statsejede firmaer er gået sammen om at bygge et andet atomkraftværk i Polen.

Støtte til atomkraft

På baggrund af krigen i Ukraine, er støtten til atomkraft i den polske befolkning næsten fordoblet i år og er steget til 75 procent. Tre ud af fire polakker støtter dermed skiftende polske regeringers ønske om atomenergi.

LÆS  Polen importerer fortsat olie og gas fra Rusland

Flere informationer og nyheder fra Polen på dansk? Vil du hjælpe til? Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00

 

Støt polennu.dk og få mere viden

 

LÆS  Polen importerer fortsat olie og gas fra Rusland