Tyskland er fortsat uden ambassadør i Polen

duda_merkel_warszawa_2017
Lederen af det tyske EU-formandskab, Angela Merkel, er kommet under fornyet pres i konflikten med Polen og Ungarn, efter at Holland har stillet krav til en aftalt kompromistekst. Topmødet er i gang i Bruxelles. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens regering er ikke vilde med den ny udpegede tyske ambassadør i Polen. Tyskland venter på tredje måned på en polsk godkendelse af ambassadøren.

LÆS  Polens justitsminister går rundt med ladt pistol

Polens nye udenrigsminister Zbigniew Rau er torsdag rejst på en uofficiel rejse til Berlin, hvor han ifølge Onet skal tale med sin tyske kollega.

Polens regering har nu i tre måneder undladt at give tilladelse til at den nye tyske ambassadør i Polen, Arndt Freytag von Loringhoven, kan begynde sit aktive virke i Polen.

Hitlers sidste ven?

Den polske regering kan ikke lide det tyske valg, fordi von Loringhovens far i april 1945 skrev rapporter til den tyske diktator Adolf Hitler. Von Loringhoven senior havde forskanset sig samme med Adolf Hitler i en bunker i Berlin, og han var en af de sidste der var sammen med diktatoren før hans død.

Årsag til ministerafgang?

Ifølge kilder i regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), kan denne tysk-polske diplomatiske krise være årsagen til den tidligere polske udenrigsminister Jacek Czaputowiczs afgang. Han tog sin afsked i sidste uge, og beskyldes internt for at være for blid overfor tyskerne. Han skulle ifølge kilderne formentlig have accepteret den tyske kandidat som ny ambassadør i Warszawa. Det er ikke normalt i diplomatiet indenfor EU, at lande afviser hinandens ambassadører. Tyskland sendte anmodning om tilladelse for den nye ambassadør tilbage i maj, men uden resultat. Set med diplomatiske øjne, er det en helt uhørt situation.

Kaczynski er bagmand

Ifølge det polske dagblad Rzeczpospolita, er det partiformand Jaroslaw Kaczynski personligt, der ikke vil have den nye tyske ambassadør til Warszawa på grund af hans fars fortid. Jaroslaw Kaczynskis familie beskyldes dog også for en blodig fortid. I perioden fra 1950 – 1954 var to højtstående kommunister – Kaczynskis onkler – med til at myrde og deportere polske frihedskæmpere på den kommunistiske diktator Josef Stalins ordre.

LÆS  Fyret teaterdirektør bakkes op af de ansatte

Svær mission i Berlin

Imens skal Polens nye udenrigsminister Zbigniew Rau forsøge at overbeviser sin tyske kollega om, at Tyskland skal finde en anden ambassadør til Warszawa. Polen kræver også fortsat krigsskades erstatning for tabene under Anden Verdenskrig.

LÆS  Fyret teaterdirektør bakkes op af de ansatte

Der er nok at tale om under det uformelle polsk-tyske udenrigsministermøde.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.