Tyskland giver millioner til Auschwitz museum

  Auschwitz_museum_får_penge_fra_Tyskland_Martin_Bager_polennu
  Dansk Folkeparti bør få egne områder indenfor Kongeriget, hvor de kan lave deres egne regler - som kompensation for aftale om øget overvågning ved de danske grænser. Foto: Martin Bager, polennu.dk.

  Auschwitz-Birkenau Fonden blev oprettet for to år siden. Nu giver Tyskland over 200 millioner zloty til at sikre Auschwitz i de næste fem år. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Tyskland giver over 200 millioner zloty til den tidligere tyske nazi-lejr Auschwitz i den sydlige del af Polen. Over en million mennesker omkom i dødslejren under Anden Verdenskrig.


  På Tysklands ambassade i Warszawa blev der i går underskrevet dokumenter, der giver Auschwitz-Birkenau Fonden, der driver lejrens museum, over 200 millioner zloty over de næste fem år. Pengene skal bruges til at overvåge lejren og sikre den nødvendige vedligeholdelse.

  Aftalen blev fra polsk side underskrevet af chefen for Statens Auschwitz-Birkenau Museum, Piotr Cywinski.

  Penge til fond

  Cywinski sagde ved ceremonien, at det tyske bidrag udgør halvdelen af det beløb, der skal skydes ind i en fond, der skal sikre midler til at bevare Auschwitz som et symbol på Holocaust. Auschwitz-Birkenau fonden blev oprettet for to år siden.

  Ud over Tyskland har Storbritannien, USA, Østrig, Holland, Schweiz og Tjekkiet givet penge til fonden.

  Auschwitz dag

  I dag er det Auschwitz dag, der markeres over hele verden. I Danmark markeres dagen med tema om folkedrab.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Auschwitz dag 2011

  155 bygninger

  Auschwitz-Birkenau lejren, den tidligere nazistiske tyske kz-lejr i det sydlige Polen, strækker sig over et areal på 200 hektar med 155 bygninger. Mange af bygningerne er i dårlig stand, og kræver renovering.

  Pengene i det nye fond skal også bruges til at restaurere museumsgenstandene, og sikre alt arkivermaterialet i lejren.

  Ingen kender tallet

  Der døde over en million mennesker i Auschwitz, men ingen kender det præcise antal.