Tyskland og Frankrig klar til strengeste straf mod Polen

macron_merkel_polen_eu

Den franske præsident Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel sagde på et fælles pressemøde fredag, at de er klar til at tage de skrappeste midler i brug mod Polen efter at parlamentet og præsidenten har vedtaget nye love, der betyder at regeringen overtager kontrollen med domstolene. Privatfoto.


BRUXELLES: Tyskland og Frankrig er klar til at bruge den skrappeste straf overfor Polen, den såkaldte artikel 7, der kan fratage polakkerne stemmeretten i EU.


– Vi støtter en sag efter artikel 7 i EU-traktaten mod Polen, sagde Tysklands kansler Angela Merkel fredag i Bruxelles. Ordene faldt på en fælles pressekonference med den franske præsident Emmanuel Macron, der bekræftede at Frankrig også er klar til at stemme for den strammeste straf til Polen.

Domstolene knager

Det er den seneste lovgivning omkring domstolene, der anses for at være en demontering af demokratiet i Polen, der har fået de to store EU-lande til at kræve indgreb overfor Polen. Lovene blev besluttet i det polske parlament i denne uge. Lovene betyder, at regeringen overtager magten over domstolene.

Sag på vej

Det ventes at Europa-Kommissionen vil foreslå at artikel 7 sagen indledes mod Polen, efter at den polske ledelse har ignoreret flere af EU’s advarsler. Seneste i juli, hvor EU oplyste at man vil indlede artikel 7, hvis lovforslagene om domstolene blev vedtaget. Artikel 7 kaldes også for EU-atombomben, da det er den skrappeste sanktion mod et land der findes. Den kan tages i anvendelse, når et land truer fællesskabets grundlæggende værdier, som Polen gør.

Intet nyt fra ny statsminister

Polens ny udpegede statsminister Mateusz Morawiecki var også til EU-topmøde i Bruxelles, men han havde som ventet ikke en polsk kursændring med til sine europæiske partnere. Den nye statsminister fastholder, at suveræne nationer har ret til at reformere sine retssystemer.

Danmarks to tunger

Med det tyske ja, er det ifølge polennu.dks oplysninger, kun Ungarn der fortsat ikke vil stemme for artikel 7-sanktion, hvis der indledes. Det er muligt, at Danmark heller ikke vil støtte sanktionerne mod Polen. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har godt nok sagt, at Danmark vil forfølge Polen hvis der ikke gøres noget ved de demokratiske forhold, mens udenrigsminister Anders Samuelsen i sidste uge sagde, at han ikke vil støtte sanktioner mod Polen og Ungarn. Udenrigsministeren mener, at der skal dialog og konstruktiv debat til mod Polen.

Ungarn på kanten

For at artikel 7-sagen kan indledes kræver det et flertal på 4/5 af medlemslandene, mens den endelig straf i sidste ende kan stoppes af et veto, som Ungarn har varslet at vil bruge. Da ungarerne også har problemer med demokratiet, ventes det at en tilsvarende sag kan indledes mod Ungarn, der således udelukkes fra at kunne give et veto til fordel for polakkerne.