tusk_og_merkel_216
WARSZAWA: Tysklands Angela Merkel kommer til den polske hovedstad tirsdag, hvor hun vil have støtte til at Donald Tusk fortsætter som EU præsident.
LÆS  Vagter på polske grænser til Tyskland og Tjekkiet


Den polske regering har endnu ikke taget stilling til, om den vil støtte en forlængelse af den tidligere polske statsminister Donald Tusk ansættelse som EU præsident. Det siger Polens viceudenrigsminister Konrad Szymanski, forud for Angela Merkels besøg i Warszawa tirsdag. Merkel ser gerne, at Donald Tusk fortsætter sit arbejde i yderligere 2,5 år for EU.

Afviste støtte

Polens stærke mand, partiformanden Jaroslaw Kaczynski, sagde ellers i december, at regeringen ikke vil støtte en forlængelse af Donald Tusks job i EU. Men da Tyskland og Polen er i konflikt på flere områder, ser det nu ud til at Kaczynski alligevel vil komme Merkel i møde i tilfældet Tusk. Den stærke partiformand er næppe heller begejstret for tanken om, at Donald Tusk der startede oppositionspartiet Borgernes Platform (PO) skal tilbage til Polen.

Fem år i alt

EU præsident Donald Tusk blev indsat i december 2014 for en periode på 2,5 år, med mulighed for forlængelse i en tilsvarende periode. Den nuværende ansættelsesaftale udløber i juni.

Merkel og Kaczynski

Angela Merkel skal tirsdag mødes med den polske regeringschef Beata Szydlo, præsident Andrzej Duda og partiformanden Jaroslaw Kaczynski, som er den person der træffer beslutningerne i Polen i øjeblikket.

LÆS  DEBAT: Uffe Ellemann: Fortæl om Anden Verdenskrig
LÆS  Polakker skal brevstemme om præsident den 10. maj