Tysklands kansler afviser Polens krav om erstatning

Kansler
I et interview til det tyske dagblad FAZ afviser den tyske kansler Olaf Scholz den polske erstatningskrav fra Anden Verdenskrig. Spørgsmålet er afgjort flere gange, siger den tyske kansler. Foto: PN Teknik.

BERLIN: Tysklands kansler Olaf Scholz afviste onsdag at imødekomme polakkernes krav om krigsskadeserstatning.

LÆS  Gasledningen Nord Stream 2 er klar til brug

Tysklands kansler Olaf Scholz afviser den polske Kaczynski-regerings krav om krigsskadeserstatning fra tyskerne for Anden Verdenskrig. Det siger han i et interview i det tyske dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

– Som tidligere regeringer ofte har sagt, så kan jeg gentage at dette spørgsmål er endeligt afgjort gennem internationale aftaler, siger den tyske kansler til avisen. Og det er også en kendsgerning.

1945 og 1953

Polen afviste vestlig hjælp efter krigen, da landet blev overtaget af Moskva, der til gengæld modtog kompensation til Sovjetunionen. I 1953 indgik Sovjetunionen en aftale med Den Tyske Demokratiske Republik, der fastsatte en lukning af spørgsmålet om erstatning fra Tyskland. Den 23. august 1953 vedtog Folkerepublikken Polens regering en resolution, hvori den erklærede, at for at løse det tyske problem og i erkendelse af, at Tyskland stort set havde afviklet sine forpligtelser med hensyn til krigsskadeserstatninger, så gav den polske regering afkald på yderligere krav fra Anden Verdenskrig den 1. januar 1954.

1990 og 2004

Den 12. september 1990 underskrev USA, Storbritannien, USSR og Frankrig og de to tyske stater (Forbundsrepublikken Tyskland og Den Tyske Demokratiske Republik) traktaten om et endelig forlig med Tyskland (den såkaldte 2 + 4 traktat). Verdensmagter anerkendte i den, at alle sager, der er fra årene 1939-1945, betragtes som lukkede.

Den 19. oktober 2004 fastslog den polske regering, at “Erklæringen fra Folkerepublikken Polens regering af 23. august 1953 om afkald på krigserstatning fra Polen, anerkendes af Republikken Polens regering som bindende (..) Erklæringen af ​​23. august 1953 blev afgivet i overensstemmelse med den daværende forfatning, og et eventuelt pres fra USSR kan ikke betragtes som en trussel om at bruge magt i strid med folkerets principper, som det er udtrykt i charteret for Forenede Nationer”.

Kansler vil ikke betale

Polens Kaczynski regering krævede for en uge siden 6.200 milliarder zloty, som krigsskadeserstatning fra tyskerne. Det sker som en reaktion på at Berlin støtter EU i, at der ikke skal udbetales milliarder til Polen, før landet opfylder sine forpligtelser overfor EU om bl.a. de demokratiske principper og retsstaten.

LÆS  Tæt afstemning om mistillid til justitsminister

Sagen lukket

Fra tysk side er sagen lukket, og ingen internationale anerkendt domstole vil tage sagen op. I Polen opfattes reaktionen mod Tyskland, som et udtryk for et nyt fjendebillede til den kommende valgkamp. I seneste valgkamp, var det LGBT-miljøerne der var hadeobjekt for den polske Kaczynski-regering.

LÆS  Tyske delstater protesterer mod polsk atomkraftværk

Der skal, som i Danmark, senest være parlamentsvalg i 2023.

Kaczynski kræver milliarder i krigsskadeserstatning

 

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur.

Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.