Tyve lig gravet op under sti ved kirkegård i Warszawa

  Powazki_Miltary_kirkegaard_Warszawa

  De tyve skeletter blev fundet under en asfalteret gangsti på Powazki Militære kirkegård i Warszawa. Foto: Powazki Military.


  WARSZAWA: Polske arkæologer og historikere har gravet ligene af 20 polakker op under en asfalteret sti ved en militær kirkegård.


  Den seneste uge har polske eksperter gravet 20 lig op ved Powazki Militære kirkegård i Warszawa. Ligene blev fundet under en asfalteret gangsti.

  Fortsat fra sidste år

  Udgravningerne er en fortsættelse af et arbejde der begyndte sidste sommer. Formålet er at finde resterne af modstandsfolk fra Anden Verdenskrig, og de polakker der kæmpede mod kommunisterne efter besættelsen. Det er især polakker der blev henrettet under kommunismen i Polen i perioden fra 1948 og frem til 1956, der søges efter.

  Alene i 2012 fandt teamet frem til resterne af 117 savnede modstandsfolk.

  National indsats

  Historikere og arkæologer arbejder sammen i projektet, og det nationale institut for National Erindring (IPN), står bag.

  Professor Krzysztof Szwagrzyk, der er leder af projektet, siger til Polsk Radio, at der alene mandag blev fundet seks skeletter i en massegrav, hvor de var smidt tilfældigt.

  Helte fra Anden Verdenskrig savnes

  Takket være DNA-test kan mange af ligene identificeres. Eksperterne leder især efter Witold Pilecki, der meldte sig selv for at blive spærret inde i Auschwitz, for at kunne berette om rædslerne i udryddelseslejren. Han slap levende derfra igen, men blev henrettet af den Røde Hær da han kom til det kommunistiske Polen.

  Også lederen af den polske undergrundshær (AK) general Emil Fieldorf, er blandt de polske helte, som teamet håber på at finde.