Udgifter til pensioner stiger voldsomt i Polen

  Alene i år har 74.000 polakker skiftet jobbet ud med en tilværelse som pensionist. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Finanskrisen har skubbet flere ældre polakker ud af arbejdsmarkedet. Udgifterne til pensionister er steget eksplosivt i Polen.


  I 2009 har 74.000 polakker skiftet jobbet ud med en tilværelse som pensionist, og det er ny rekord i Polen, oplyser ZUS, der er den polske pensionskasse.

  Fem millioner

  Antallet af pensionister er nu rekordstort i Polen. I alt modtager 5 millioner polakker pension. Udgifterne til pensionisterne er alene de seneste syv måneder steget med over 600 millioner zloty, og det kommer bag på de fleste økonomer, skriver dagbladet Rzeczpospolita.

  Finanskrisen får skylden

  Den polske regering har i deres planlægning taget højde for en stigning i udgifterne til pensioner, men ikke så eksplosivt som det er sket indenfor det seneste år.

  Finanskrisen har fået mange virksomheder til at skille sig af med de ældre medarbejdere, for at reducere lønomkostningerne, og det er sket i et omfang som ingen havde ventet.

  Ikke tidssvarende

  Den polske arbejdsgiverforening, PKPP Lewiatan, mener også, at pensionernes størrelser ikke står i mål med de faktiske leveomkostninger i Polen, og at man bør tilpasse indbetalingerne til pension med prisniveauet i Polen.