Udsigt til fælles løsning om vindmøller i Østersøen

Vindmøller Østersøen
Polens statsminister Mateusz Morawiecki til regeringsmøde tirsdag formiddag. I eftermiddag er han i København til topmøde med EU-kommissionens formand hos den danske statsminister Mette Frederiksen. Foto: KPRM.

KØBENHAVN: Danmark og de øvrige lande omkring Østersøen er enige om at syvdoble mængden af strøm fra vindmøller til havs.


Danmark har sammen med de øvrige lande omkring Østersøen, herunder Polen, aftalt at syvdoble produktionen af strøm fra vindmøller i Østersøen inden 2030. Det bliver præsenteret på et pressemøde i statsministerens embedsbolig tirsdag eftermiddag, skriver Politiken.

Polens statsminister, Europa-kommissionens formand og repræsentanter fra Sverige, Finland, Tyskland, Estland, Letland og Litauen, er i øjeblikket til topmøde i København. Mødet skulle være holdt på Bornholm, men på grund af strejke i Rønne Lufthavn, har statsministeriet mandag flyttet mødet til København.

1.700 vindmøller

Ifølge avisen, er landene enige om at øge kapaciteten fra knap 3 gigawatt i Østersøen i øjeblikket til næsten 20 gigawatt i 2030. For at det mål skal indfries, skal der bygges mellem 1.100 og 1.700 vindmøller i Østersøen.

Det er ifølge den danske statsminister Mette Frederiksen vigtigt at få fart på den grønne omstilling.

– Krigen i Ukraine og klimaforandringerne mødes nu. Vi har to kriser på bordet samtidig. Vi er nødt til at speede den grønne omstilling op, og vi er nødt til at komme fri af russiske fossile brændsler, siger hun til Politiken.

Polsk kovending?

Polens statsminister Mateusz Morawiecki er med til mødet, og han har tidligere sagt, at problemerne med gasleverancerne er vigtigere lige nu, end den grønne omstilling. Og Warszawa har ikke tidligere vist interesse for den danske ide med Bornholm som centrum for fælles i Østersøen, ligesom vind fra havvindmøller ikke er en del af den polske energiplan frem til 2040. Den polske ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski sagde til Altinget i weekenden:

– Vi mødes på et tidspunkt, hvor der er krig i Ukraine. Og hvor energipriserne – især gaspriserne – er eksploderet i Europa. Det hele må ses på baggrund af denne fundamentale omvæltning. Vi forventer derfor, at diskussionen vil gå langt ud over blot at tale om vindmøller, sagde ambassadøren.

Resultatet af topmødet i København præsenteres på et fælles pressemøde på Marienborg tirsdag eftermiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen er vært.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holder fast i kravene til retsstaten i Polen. Her ses statsministeren sammen med Polens mest berømte demokratiforkæmper, Lech Walesa i København for tre år siden. Den tidligere præsident bærer altid t-shirten med ordet ”Forfatning”, i protest over Kaczynski-regeringens nedbrydning af demokratiet i Polen. Og han vil begraves i den, hvis ikke demokratiet er blevet genindført inden, har han meddelt familien. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.