Ukraine-krise får polakker til at forberede sig på krig

  poland-army-military-44919582_0

  Den nye nationale garde vil samarbejde med det polske forsvar om hvordan indsatsen bedste koordineres, siger en talsmand for gruppen i Szczecin. Foto: Polens Forsvar.


  SZCZECIN: Grupper af polakker danner frivillige national garder, der skal træne civilbefolkning i krigs- og krisesituationer.


  Med afsæt i den verserende krise med Rusland i Ukraine, og Ruslands krig mod ukrainerne, så har grupper af borgere dannet en slags nationalgarde, der i lighed med det danske hjemmeværn skal træne og uddanne borgere til at kunne håndtere en krigssituation.

  Privat initiativ

  Det nye nationale værn er en NGO, og altså udenfor den polske regerings kontrol. Folkene bag siger til Polsk Radio, at initiativet er opstået i forbindelse med krigen i Ukraine og truslen udefra med islamisk fundamentalisme.

  Ved ikke hvordan

  – Det er min opfattelse, at mange polakker ikke ved hvordan man skal opføre sig under en krig eller under en naturkatastrofe, siger en talsmand for gruppen i Szczecin.

  – Folk ved ikke, hvor det nærmeste beskyttelsesrum er, eller hvordan man skal sikre sig under f.eks. kemisk angreb. Medlemmer af den nye nationale guide, vil også træne borgere i skydning og selvforsvar, siger talsmanden.

  Flere steder i Polen

  Men det er ikke kun i Szczecin, at polakkerne gør sig klar til konflikt. I Warszawa og mange andre steder langs de østlige grænser, har grupper af polakker også fundet sammen for at forsvare fædrelandet.
  Også i Bialystok – i grænseområdet op til Hviderusland – har borgerne fundet sammen i fælles forsvar.

  5.000 polakker klar

  Det er det nye nationalgardes mål, at uddanne 5.000 polakker til at kunne bruge skydevåben, og til at kunne håndtere amerikanske Stinger missiler i tilfælde af et overraskelsesangreb fra Rusland.

  Initiativtagerne søger også samarbejde med det polske forsvarsministerium og andre organisationer, der vil kæmpe for den polske selvstændighed og frihed.