Undersøgelser til dansk-polsk gasledning færdig i år

  duda_i_erhverv

  Polens præsident Andrzej Duda under sit besøg i den gamle børsbygning ved Christiansborg torsdag, hvor der var dansk-polsk erhvervstopmøde. Foto: Michael Bech Særkjær, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Polens præsident lovede ved et dansk-polsk erhvervsmøde på Børsen, at forundersøgelserne til en gasledning afsluttes inden årets udgang.


  På et dansk-polsk erhvervsmøde i den gamle Børs-bygning ved Christiansborg, lovede Polens præsident Andrzej Duda, at forundersøgelserne til en ny gasledning – den såkaldte Baltic Pipe – mellem Polen og Danmark, vil blive afsluttet inden årets udgang.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Duda vil tale om gasledning

  Gas og politik

  – Den nye gasledning er ikke bare en god erhvervsinvestering, det er også en investering i sikkerheden i Østersøregionen, sagde Andrzej Duda i København.

  Fri af Rusland

  Polen har prioriteret gasforbindelsen, da polakkerne vil forbindes med Norge og blive uafhængighed af russisk gas. Polens aftale med russiske Gazprom om gasleverancer udløber i 2022, og inden da er det meningen at en ny gasledning til Danmark skal være taget i brug.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Gasledning mellem Polen og Danmark kan være på vej

  Gas fra Norge

  Den nye ledning skal efter planen kunne overføre 10 milliarder kubikmeter gas om året. Det polske energiselskab PGNiG har købt retten til at udvinde gas i Norge, og det er blandt andet den gas, der skal transporteres til Polen gennem den nye forbindelse.

  Danmark afventer

  Det danske energinet.dk er inde i projektet, men der var ingen klare tilsagn fra Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, da præsident Duda besøgte ham og Danmarks udenrigsminister efter mødet i Dansk Erhverv.

  Afventer

  Danmark ser positivt på det polske ønske om en gasforbindelse, og ikke mindst det sikkerhedspolitiske aspekt. Men Danmark vil afvente resultatet af forundersøgelserne før en officiel dansk beslutning kan blive truffet.