Unge vil bygge bro for unge mellem Danmark og Polen

  Justyna_Krawczyk_formand_dansk-polsk_ungdom_polennu

  Justyna Krawczyk, 25 år, er den første formand for den nye forening, Dansk-polsk Ungdom. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: En kreds af unge polakker og danskere har startet en ny forening, der skal integrerer unge polakker i Danmark og unge danskere i Polen.


  Fredag så en ny dansk-polsk organisation dagens lys. Dansk-polsk Ungdom.

  – Vi vil arbejde for at skabe netværk og bygge bro mellem vore to lande, siger Justyna Krawczyk, der blev valgt som foreningens første formand, til polennu.dk.

  Udvikle venskaber

  – Dansk-polsk Ungdom (DPU) er en forening der har til formål at udvikle venskaber og relationer mellem Polen og Danmark, og at skabe bedre forståelse mellem unge danskere og polakker.

  Lidt kendskab

  Justyna Krawczyk, 25 år, siger, at selv om Polen og Danmark har fælles grænse, så ved vi alligevel ikke ret meget om hinanden, og derfor vil den nye ungdoms-organisation ændre på den kendsgerning, ved at lokke unge danskere til Polen og unge polakker til Danmark.

  Foreningen vil også arbejde med råd og vejledning, studieordninger, koncerter, film og andre events, der kan forene danskere og polakker.

  Alene og fortabt

  Justyna Krawczyk kom til Danmark fra Polen for tre år siden, hvor hun følte sig rimelig fortabt og alene i Esbjerg.

  – Jeg vidste ikke meget om Danmark dengang, men havde der allerede den gang været et dansk-polsk netværk, så var det hele sikkert gået meget nemmere. Det er en af mine personlige baggrunde for at gå ind i foreningens arbejde, siger Justyna Krawczyk.

  – Der bor mange unge polakker i Danmark, og mange vil gerne flytte hertil. Og mange danskere vil også studerer eller læser i Polen. Vi vil hjælpe dem med råd og vejledning i hvordan man bosætter sig, og vi vil gennemføre informationsmøder i løbet af foråret.

  Lokalafdelinger

  I første omgang satser vi på Danmark, og det er vores klare ambition at oprette lokalafdelinger over hele landet. Når vi herefter er rustet til det, vil vi bygge en organisation op i Polen efter samme mønster, siger Justyna Krawczyk.

  Hjemmeside på vej

  – Om kort tid er vi klar med en hjemmeside, både på polsk og dansk – og lige efter kommer vi også på Facebook og Twitter. Her er det vores ambition, at unge mennesker skal kunne finde alle informationer om hvordan det er at være i Polen eller Danmark som enten dansker eller polak, siger Justyna Krawczyk.

  Sponsorer søges

  – Vi har fundet en sponsor til vores første hjemmeside, men modtager gerne støtte til vores opstart, siger Justyna Krawczyk, der oplyser, at foreningen fra sin stiftelse har seks medlemmer, men at antallet vil stige når foreningen begynder sine aktiviteter og kampagner i begyndelsen af det nye år.

  Unge og gamle

  Alle kan være medlem af Dansk-polsk Ungdom, men man kan ikke vælges til et tillidshverv i foreningen, hvis man er over 30 år. Kontingentet for unge under 30 år er 120 kroner om året, mens det for unge over 30 år er 240 kroner om året. Man kan blive medlem ved at skrive til formanden på nedenstående link.

  Justyna Krawczyk er studerende, men nu i afsluttende praktik hos Polsk-dansk Handelskammer (PDCC).

  BLIV MEDLEM
  dansk-polsk-ungdom.dk: Indmeldelsesformular

  SKRIV TIL DEN NYE FORENING
  Mail til formanden for Dansk-polsk Ungdom Justyna Krawczyk: jukr@pdcc.dk