Valuta:100 PLN koster 176,08 DKK
Onsdag 22 januar 2020

USA advarer Polen mod angreb på frie medier

Den amerikanske ambassadør Georgette Mosbacher (th.) var blandt gæsterne, da Lech Walesa fyldte 75 år i september. Nobel Fredsprismodtageren er en helt i USA, og et ikon og forbillede for hele verden når det gælder demokrati og frihed, sagde hun i forbindelse med Lech Walesas fødselsdag. Til gengæld har hun i denne uge advaret den polske ledelse om, ikke at pille ved pressefriheden og de frie medier. Foto: Maciej Kosycarz, KRF.
MedierWARSZAWA: Den amerikanske ambassadør Georgette Mosbacher har advaret den polske ledelse om, at ethvert forsøg på at svække pressefriheden og de frie medier vil få konsekvenser i forholdet mellem de to allierede.
Af: Jens Mørch
24. november 2018 - 11:38

Den amerikanske ambassadør Georgette Mosbacher advarede i denne uge i skarpe vendinger, ledende medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) mod at gå til angreb på de frie medier i Polen.

Indgreb på vej

Det har længe været kendt, at den polske ledelse pønser på at lave en ny medielov, der skal forbyde udenlandske virksomheder i at eje medier i Polen med mere end 25 procent. Hovedparten af de frie medier i Polen har udenlandske ejere, og de statsejede medier kontrolleres fuldstændig af regeringspartiet. Men den plan vil USA ikke accepterer.

- I skal være opmærksomme på, at hvis der er een ting som den amerikanske kongres er helt enig om - både demokrater og republikanere – så er det at stå vagt om pressefriheden og de frie medier, sagde ambassadøren.

- Kongressen er positiv indstillet overfor Polen, og begge partier er glade for at hjælpe Polen, da landet er en vigtig allieret. Men alt dette kan blive ødelagt med et slag, hvis der bliver sat tvivl om pressefriheden og de frie medier i Polen. På det punkt er vi helt sort hvide – jeg siger det, fordi jeg hører det hele tiden fra Washington, sagde ambassadøren.

Ring ikke til mig

- Kongressen tolererer ikke den slags ændringer. Jeg fortæller jer sandheden, for sådan er det. Og det har Trump administrationen også understreget overfor mig. - Hvis I gør det alligevel, skal I ikke ringe til mig. Jeg kan ikke hjælpe jer, sagde den amerikanske ambassadør Georgette Mosbacher til de folkevalgte i den polske hovedstad.

I modsætning til kritik fra EU, tages kritik fra USA meget alvorligt i Polen. Polakkerne tror på amerikanerne, og polakkerne har brug for de amerikanske sikkerhedsgarantier. Kaczynski-regimet har fået endnu en udfordring med det internationale image.

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 22. januar 2020
23:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
-1 °C

I dag, 23. januar 2020
00:00-06:00

Skyfrit

Skyfrit
2 °C

I dag, 22. januar 2020
23:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
2 °C

I dag, 23. januar 2020
00:00-06:00

Delvis skyet

Delvis skyet
1 °C

I dag, 23. januar 2020
00:00-06:00

Skyet

Skyet
2 °C