USA soldater væk fra Polen
USA overvejer at flytte soldater fra Polen til Rumænien, som en reaktion på Kaczynski-regeringens jagt på den populære og uafhængige tv-station, TVN. Arkivfoto.

WARSZAWA: Flere kilder hævder, at USA overvejer at flytte soldater fra Polen til Rumænien som reaktion på klapjagten på den frie tv-station TVN.

LÆS  Uofficielt: USA vil flytte soldater fra Tyskland til Polen

Kilder i Washington og i det polske forsvars- og udenrigsministerium hævder, at USA forbereder sig på at trække soldater væk fra Polen til Rumænien. Det kommer som en direkte følge af, at Kaczynski-regeringen har varslet en ny lov, der forbyder amerikansk ejerskab af en polsk tv-station. Viceudenrigsminister Jabłoński bekræfter de vedholdende forlydender.

Formanden for det polske tv-nævn har foreslået at USA fritages fra den nye regel, men det afviser Kaczynski-regeringen. Onsdag skal der stemmes om den nye medielov.

Polen er advaret

Polen er blevet advaret mod den nye medielov af amerikanske senatorer i et brev af 4. august. Og siden har medlemmerne af kongressen i USA, også skrevet til Warszawa. I advarslerne udtrykker amerikanerne også bekymring over demokratiets tilstand i Polen.

– Selvfølgelig har et angreb på en stor amerikansk investering og overtrædelsen af økonomiske aftaler også indflydelse på vores sikkerhed, siger Katarzyna Lubnauer fra partiet Nowoczesna i et interview med Wirtualna Polska.

– Præsident Biden er ikke Trump. Biden er meget seriøs omkring demokrati og frie medier. Amerikanerne vil kun yde sikkerhed til et demokratisk land, der overholder normerne for et demokrati. De har ikke brug for en allieret, der ikke respekterer det økonomisk samarbejde, og som er på vej mod Hvideruslands fortolkning af demokratiet, siger Katarzyna Lubnauer.

Wirtualna Polska har bedt Udenrigsministeriet om at kommentere de nye forlydende om en mulige flytning af nogle tropper fra Polen til Rumænien.

LÆS  EU-næstformand: Ingen penge uden en sikker retsstat

– Vi tager det roligt, for der er mange forsøg på at sprede lignende rygter, siger viceudenrigsminister Paweł Jabłoński.

STØT ET FRIT MEDIE – STØT polennu.dk
LÆS  Uofficielt: USA vil flytte soldater fra Tyskland til Polen