Kerry_i_polen

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry kom til Polen sent mandag, og mødtes tirsdag med Polens udenrigsminister Radek Sikorski. Foto: Polens udenrigsminsterium.


WARSZAWA: Den amerikanske udenrigsminister John Kerry kom forbi Polen, som det eneste land i Europa på sin ni dages rundrejse.


Den amerikanske udenrigsminister John Kerry mødtes tirsdag med Polens statsminister Donald Tusk og udenrigsminister Radoslaw Sikorski under sit besøg i den polske hovedstad Warszawa.

Polen er et kraftcenter

– På mindre end 25 år har det polske folk gjort landet til et økonomisk og sikkerheds-politisk kraftcenter. Polens indflydelse kan nu føles gennem hele det transatlantiske samarbejde, sagde Kerry på et pressemøde, som han holdt sammen med Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski.

Missil-skjold opsættes i 2018

De to udenrigsministre diskuterede også det sikkerhedspolitiske samarbejde mellem landene inden for NATO og i Afghanistan, hvor polske og amerikanske soldater har samarbejdet tæt. John Kerry bekræftede, at amerikanerne stadig planlægger at opsætte et missil-skjold i Polen, der skal stå færdigt i 2018.

USA støtter østligt partnerskab

John Kerry udtrykte støtte til ambitionerne om at få underskrevet en associerings-aftale mellem EU og Ukraine senere på måneden i Vilnius, hvor Polen har spillet en aktiv rolle. De to ministre talte desuden om situationen i Mellemøsten og perspektiverne for skiffergas i Polen og for at Polen kan importere amerikansk gas til havnen i Swinoujscie.

Intet nyt om aflytninger

Det var sagen om amerikanske aflytninger, der havde størst interesse for de polske journalister under pressemødet med Kerry og Sikorski, men der kom ikke nyt frem i sagen fra den amerikanske udenrigsminister.

– Vi ønsker at beskytte vores borgere, sagde Kerry. – Det gælder om at bevare ligevægten mellem borgernes beskyttelse og privatlivets fred.

Sikorski sagde, at sagen ville føre til flere møder mellem Polens og USAs efterretnings-tjenester.

Strøgtur i Warszawa

John Kerrys besøg var nøje tilrettelagt og fulgte den amerikanske drejebog for denne type besøg. John Kerry var blandt andet på strøgtur på Warszawas shopping-gade Krakowskie Przedmiescie, hvor han købte kaffe og kage og talte med folk.