USA’s præsident garanterer for sikkerheden i Polen

  USA_spræsident_Obama_garanterer_sikkerhed_i_Polen

  USA’s præsident Barack Obama er på to dages besøg i Polen for at fejre 25-års jubilæet for det første frie valg i Central- og Østeuropa efter Anden Verdenskrig. Foto: Piotr Molecki, Polens præsidentpalads.


  WARSZAWA: USA’s præsident Barack Obama mødtes tirsdag med Polens præsident og statsminister og bekræftede NATO’s garanti om sikkerhed i Polen og i andre NATO-lande.


  USA’s præsident Barack Obama indledte tirsdag sit to-dages besøg i Polen i anledning af 25-års jubilæet for det første delvist frie valg i Central- og Østeuropa efter Anden Verdenskrig, der blev afholdt i Polen 4. juni 1989.

  Hyldede Polens udvikling

  Barack Obama begyndte sit pressemøde med Polens præsident Bronislaw Komorowski med at tiltale de fremmødte journalister på polsk med et ‘dzien dobry’ (goddag).

  – Takket være Deres mod og beslutsomhed, Hr. præsident, og også mange andre polakkers, har I gennem de sidste 25 år vist, at ideen om et frit og rigt Polen ikke kun er en drøm, men virkelighed, sagde Barack Obama på sit pressemøde sammen med Polens præsident Bronislaw Komorowski.

  Fokus på sikkerhed

  Barack Obama besøger Polen sammen med 40 stats- og regeringschefer fra hele verden for at fejre 25-års jubilæet onsdag, men tirsdag holdt Obama møder med både Polens præsident og statsminister, og her var der et fælles fokus på krisen i Ukraine og sikkerheden i Polen og andre lande i regionen.

  1 milliard dollars

  – Jeg er kommet her for at bekræfte USA’s fortsatte engagement i Polens sikkerhed, sagde Obama på sit pressemøde med Polens præsident Bronislaw Komorowski.

  Barack Obama meddelte også tirsdag, at han vil bede den amerikanske kongres om en milliard dollars til at udvide den amerikanske militære tilstedeværelse i landene i Central- og Østeuropa.

  Polen er førende

  Polens præsident Bronislaw Komorowski annoncerede ligeledes tirsdag, at Polen vil hæve sit forsvarsbudget til to procent af BNP.

  – Polen er førende, når vi taler om investeringer i fælles sikkerhed. Det har vi set så sent som i dag. Polens parathed og de initiativer, vi har foreslået, er en påmindelse om, at alle allierede selv må investere i alliancens forsvars-evne, der er nødvendig for os i fremtiden, sagde Barack Obama på pressemødet.

  Stærkt engagement i Ukraine

  Polens statsminister Donald Tusk takkede på sit møde med Obama for USA’s hurtige og effektive reaktion på den ukrainske krise.

  Obama understregede til gengæld, at Polens diplomati spillede en afgørende rolle for at forhindre, at volden udviklede sig voldsommere i Ukraine, og sagde, at Polen har været en fantastisk partner for det ukrainske civilsamfund.

  Festligheder onsdag

  Barack Obama bliver i Polen til onsdag, hvor den officielle fejring af 25-års jubilæet kulminerer kl halv tolv på pladsen foran kongeslottet i Warszawa. Her vil Obama blandt andet holde tale, og 40 stats- og regeringsledere fra hele verden har meldt deres tilstedeværelse.