VALG: Regering vil give 100 zloty for en gris 500 for en ko

  polen_statsminister_soede_smaa_bondepiger

  Statsminister Mateusz Morawiecki var med på partikonvent i det østlige Polen, da regeringspartiet PiS lovede flere penge til landmændene efter antallet af grise og køer. Det er ikke alle i landet, der er helt trygge ved de nye løfter, som det også fremgår af billedet. PR-foto.


  KADZIDLE: Landmændene kan se frem til at få ekstra penge, hvis de stemmer på regeringspartiet ved de kommende valg, lover partiformanden.


  Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) har lørdag præsenteret flere dele af deres valgprogram forud for EP-valget i maj. Denne gang er løfterne målrettet de mange polske bønder. Lørdag præsenterede formand Jaroslaw Kaczynski og statsminister Mateusz Morawiecki det nye løfte ved et partikonvent i den polske landsby, Kadzidle, mellem Bialystok og Warszawa.
  Pengene til landmændene skal uddeles efter samme princip som der er uddelt penge til børnefamilier.

  100 for en gris

  Den polske ledelse vil nemlig tilbyde at øge tilskuddene til landmændene med 100 zloty for hver gris og 500 zloty for hver en ko, de har. Pengene tildeles dog kun, hvis dyrene er født og opvokset på gården. Beløbet kommer udover de ekstra midler, som EU allerede har bevilget Polen. Det har været rejst kritik af den polske landbrugsminister, da han ikke har fået ansøgt penge til øget fødevaresikkerhed hos EU, og dermed er polske bønder gået glip af millioner. Nu vil regeringspartiet formentlig forsøge at rette op på kritikken med nye løfter.

  Oprør på sociale medier

  De nye forslag har fremkaldt stor vrede. Fredag afslog regeringen nemlig at indfri lærernes krav, og de polske skoler står nu foran en strejke, der efter alt at dømme, lammer årets eksamener fra mandag morgen.

  Der er valg til Europa-Parlamentet i Polen samme dag som i Danmark, den 26. maj. Landmændene er vigtige i valgkampen for regeringspartiet, da deres største trussel i landområderne, det Polsk Bondeparti (PSL), er gået sammen med den øvrige opposition, mod regeringspartiet.