Valuta:100 PLN koster 173,97 DKK
Mandag 14 oktober 2019

Valgkamp om mere velstand og grøn udvikling

Formanden for det største oppositionsparti - Grzegorz Schetyna, Borgernes Platform (PO) høstede stort bifald ved partikonventet, der er startskuddet til efterårets parlamentsvalg. Men i popularitets undersøgelser er Grzegorz Schetyna og regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski, de mest upopulære af politikerne i Polen. PR-foto.
ValgWARSZAWA: Det største oppositionsparti - Borgernes Platform (PO) - vil samle partier, byer og folk fra hele Polen om bedre sundhed, sociale forbedringer, flere penge til lavt lønnede og en markant grøn omstilling.
Af: Jens Mørch
13. juli 2019 - 23:54

Det største oppositionsparti i Polen, Borgernes Platform, har på et partikonvent gjort klar til valgkampen til det polske parlament, der ventes udskrevet til afholdelse i oktober eller november. Partiformanden Grzegorz Schetyna præsenterede flere punkter, som han vil bruge til en fælles kampagne for alle oppositionspartierne.

Til Europa-Parlamentsvalget i maj havde fem partier samlet sig under en fælles Europa-liste, med det til fælles, at ville bekæmpe regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). Men det er ikke nok at være imod regeringen, der skal et fælles program til, som kan samle hele Polen, sagde Schetyna ved indledningen til partikonventet.

Grøn omstilling

Grzegorz Schetyna vil lave en grøn omstilling af Polen, som er stærkt plaget af blandt andet voldsom luftforurening. PO-formanden lovede, at Polen indenfor en periode på otte år vil bringe luftforureningen ned på et niveau, der er sikkert for sundheden. Hvis oppositionen kommer til magten, vil det være slut med kul til opvarmning i huse og lejligheder i 2030 og slut med central opvarmning baseret på kul i 2035. Fem år senere, skal det også være slut med kul i forbindelse med elproduktion.

Slut med skrald

Oppositionen vil også gå på valg på at indføre et forbud mod transport af affald til Polen, ligesom der skal tages drastiske skridt for at reducere plastforbruget. Endelig vil Schetyna sikre skovrejsning, lave flere grønne områder, og få sat en stopper for de stærkt kritiserede fældninger af træer i blandt andet en beskyttet urskov i det østlige Polen.

På det sociale og velfærdsområdet lovede Schetyna også at skabe forandringer, hvis han sammen med den øvrige opposition opnår flertal ved valget. Det omfatter blandt andet en lønløft til de lavestlønnede polakker (under 4.500 zloty pr. måned), kortere kø ved lægen, ventetidsgaranti til specialister og operationer, gratis sundhedstjek til alle over 50 år, gratis medicin og udstyr til handicappede samt gratis vaccine til alle, der ønsker det.

Kursskifte om pensionsalder

Oppositionsformanden kiggede også ind af, og hævdede at det nok var en fejl, at sætte pensionsalderen ned, som det skete under forgængeren Donald Tusks regeringsperiode. Den vil han nu være tilbageholdende med at skrue tilbage, efter at regeringspartiet igen har sat pensionsalderen op.

Borgmestre i landspolitik

Europalisten – som Grzegorz Schetyna også var leder af, stod til sejr op til valget i maj. Men det var regeringspartiet der fik de fleste stemmer. Borgernes Platform vil derfor til parlamentsvalget samle, ikke bare andre oppositionspartier, men hele Polen som det udtrykkes. Også borgmestrene fra de store polske byer, inviteres med. Borgmestrene for de 12 største byer i Polen, er allerede gået sammen i en alliance der er opkaldt efter den myrdede Gdansk borgmester, Pawel Adamowicz. Byerne frygter nemlig, at centralregeringen vil ophæve det lokale selvstyre efter valget hvis de får flertal, da regeringspartiet står svagt i de store byer. Derfor har byernes borgmestre taget det helt usædvanlige skridt, på byernes vegne at blande sig i det nationale valg.

Parlamentsvalget i Polen skal holdes senest i november, men flere ting peger på at valget bliver udskrevet til gennemførelse den 20. oktober. Det er præsidenten der udskriver valget formelt.

LÆS MERE
EMNE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 14. oktober 2019
18:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
17 °C

I dag, 14. oktober 2019
18:00-00:00

Delvis skyet

Delvis skyet
14 °C

I dag, 14. oktober 2019
18:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
16 °C

I dag, 14. oktober 2019
18:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
16 °C

I dag, 14. oktober 2019
18:00-00:00

Skyfrit

Skyfrit
19 °C