Valgobservatør klager over fusk ved polsk EP-valg

  polens_stoerste_partier_bliver_de_stoerste_tabere_foer_valget_soendag
  Polakker i Danmark fravalgte den siddende Kaczynski-regering. Under hver tiende polak i Danmark stemte på Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Arkivfoto.

  En valgobservatør har klaget til myndighederne over en valgkommission i en by sydvest for Lodz. Observatøren har registret uregelmæssigheder mellem antallet af afgivne stemmer og registrerede stemmer. Arkivfoto.


  PABIANICE: En valgobservatør har klaget til den polske højesteret over fusk med stemmesedler ved et afstemningssted sydvest for Lodz.


  En valgobservatør på valgsted OKW 22 i byen Pabianice sydvest for Lodz, har klaget til anklagemyndigheden og højesteret over valgkommissionen på stedet. Han noterede, at der var 912 afgivne stemmer da valglokalerne lukkede, men at der på den indberettede liste var 1019 registrerede stemmer. Observatøren har også opdaget at der på afstemningsstedet OKW 23, var mindst ti stemmer for meget registreret, uden dog at have holdt opsyn i det lokale.

  Valgfusk andre steder

  Valgobservatøren skriver til myndighederne, at han er sikker på at den slags fusk er sket mange andre steder. I henvendelsen til myndighederne skriver Ipsos-observatøren blandt andet:

  – Jeg forlanger at resultatet af valget til Europa-Parlamentet i Polen annulleres. Jeg er sikker på, at alle medlemmerne af valgkommission i enighed har forfalsket valgresultatet, så det ”eneste rigtige” – regeringspartiet Lov og Retfærdighed – fik flere stemmer end der blev afgivet.

  – Jeg forlanger, at afstemningen til Europa-parlamentsvalget i Polen den 22. maj, går om, skriver observatører i klagen.

  Regeringspartiet havde et overraskende godt valg den 22. maj, og fremgangen kom først og fremmest, fordi valgdeltagelsen i de små byer og på landet, var markant større end tidligere. Der er ikke nogen officiel reaktion på hverken kravet eller anklagen indtil nu.