Vandmasserne truer fortsat flere steder i Polen

  Polens premierminister Donald Tusk besigtiger de oversvømmede områder. Foto: PNP.


  WARSZAWA: Oversvømmelserne er ikke slut, risikoen er mange steder stigende – ikke faldende, siger Polens regeringschef Donald Tusk.


  Vandmasserne har sat sig på store dele af de sydlige og centrale dele af Polen.

  Foreløbig er 12 meldt omkommet. Det seneste offer blev fundet i nat i nærheden af Sandomierz.

  – Oversvømmelserne er ikke slut, risikoen er mange steder stigende – ikke faldende, siger premierminister Donald Tusk.

  20 centimeter fra kaos

  I Warszawa steg vandstanden i Wisla til 7,80 meter ved middagstid lørdag. Det er bare 20 cm fra digernes absolutte maksimumgrænse, der sikrer den polske hovedstad mod oversvømmelse.

  Først på eftermiddag var vandstanden igen svagt faldende. Eksperterne forudser dog, at uroen i Wisla godt kan give bølger, der kan få digerne til at bryde sammen i løbet af weekenden.

  Derfor advarer regeringschefen mod at læne sig tilbage, indtil truslerne har lagt sig.

  Vær på vagt

  Warszawa borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz siger, at borgerne skal være på vagt, da den høje vandstand vil være relativ konstant frem til tirsdag.

  Wroclaw ramt

  I den sydvestlige by Wroclaw tuer vandmasserne også. De to diger ved floden Oder er kun lidt over en meter fra at blive oversvømmet.

  Wroclaws populære borgmester Rafal Dutkiewicz har beroliget borgerne med, at digerne vil holde med ’100 procents sikkerhed’.

  Plock oversvømmet

  Det er netop meddelt, at byen Plock, 100 km fra Warszawa, er blevet oversvømmet af vandmasserne fra Wisla. Myndighederne evakuerer i øjeblikket borgere fra byen.

  Udstyr fra Tyskland og Frankrig

  EU har givet katastrofemidler til Polen fra Solidaritetspuljen, Tyskland og Frankrig har sendt specialudstyr til at minimere skaderne, og til at rydde op efter oversvømmelserne.