Komorowski_nytårstale_1_januar_2011

Polens præsident Bronislaw Komorowski holdt sin nytårstale på polsk tv i går. Foto: PAP.

LÆS  Kaczynski kan straffes for sin kommunist-fortid

WARSZAWA: Præsidenten sagde i sin nytårstale på polsk tv, at Smolensk tragedien og oversvømmelserne var de største tragedier i 2010, men at opmærksomheden efter ulykke er et tegn på Polens rolle i verden.

LÆS  Smolensk ulykken: 96 polakker døde uden grund

Præsident Bronislaw Komorowski sagde I sin første nytårstale, at den solidaritet som polakkerne viste efter præsident Lech Kaczynskis død den 10. april i Smolensk, er et tegn på Polens styrke.

Polen bestod

Præsidenten sagde også, at magtoverdragelse i kølvandet på præsident Lech Kaczynskis død, viser at Polen som en ung nation, har passeret og overvundet den vanskelige test i en svær tid. Han takkede også for den store opmærksomhed og medfølelser, som blev vist polakkerne af mange lande i verden, efter den tragiske ulykke.

Stadig kaos efter oversvømmelser

Tabet af en præsident og 95 andre højtstående polakker, og de oversvømmelser, der ramte flere regioner i Polen foråret og sommeren igennem, var de mest tragiske begivenheder i 2010, sagde præsidenten, der samtidig erkendte, at ikke alle skader efter oversvømmelserne var blevet udbedret.

Økonomisk succes

I sit håb for det kommende år, udtrykte præsidenten ønske om, at regeringen ville fortsætte den fornuftige politik, der har skabt ro i den polske økonomi, og som har gjort Polen til en oase i et kriseramt Europa.

Hviderusland

Han sendte samtidig varme tanker og støtte til demokratiforkæmperne i Hviderusland, ovenpå den seneste uro i landet, efter det nylige valg.

EU formandskab

Præsident Komorowski sluttede sin tale af med forventningerne til Polens formandskab for EU, der starter 1. juli 2011.

LÆS  Ambassadør rejser hjem med fin dansk orden

– Det er vores chance for at yde et bidrag til den europæiske integrationsproces og vise vores succeser, sagde den polske præsident.

LÆS  Polakker vil udsætte valg – det vil Kaczynski ikke