Verdens ældste mand stammer fra Polen

  verdens_aeldste_mand_stammer_fra_polen

  Israel Kristal overlevede begge verdenskrige og holocaust, og kommer nu i Guiness rekordbog som verdens ældste mand. Foto: YouTube.


  HAIFA: Verdens ældste mand ifølge Guiness rekordbog blev født i Polen i 1903 og sendt til Auschwitz, da han var 40 år gammel.


  Guiness rekordbog har kåret en israeler af polsk afstamning – Israel Kristal – som verdens i øjeblikket ældste mand. Israel Kristel, der i dag er 112 år gammel, blev født i 1903 i Zarnow og flyttede i 1920 til Lodz i det centrale Polen, hvor han arbejdede i sin families virksomhed.

  Overlevede Holocaust

  Under Anden Verdenskrig blev Israel Kristel først lukket inde i den jødiske ghetto af det tysk-nazistiske styre og derefter sendt til udryddelses-lejren Auschwitz i 1943. Han var da 40 år gammel.

  Kristel overlevede med nød og næppe flere forskellige koncentrationslejre, og han vejede 37 kilo, da han blev befriet i 1945. Han var den eneste fra sin familie, der overlevede krigen, hvor han blandt andet mistede sin kone og to børn.

  Ingen hemmelighed for langt liv

  Efter krigen byggede han sit liv op forfra, emigrerede til Israel, giftede sig igen, fik en søn og grundlagde et konditori.

  – Jeg kender ingen hemmelighed for at få et langt liv. Jeg tror, at alt besluttes deroppe, og at vi kommer til at lære svaret at kende på spørgsmålet: Hvorfor? Der har været så mange klogere og stærkere mennesker end mig, som ikke lever længere, sagde Kristal, da Guiness rekordbog overrakte ham certifikatet som verdens ældste mand.