Verdens største museum om Anden Verdenskrig i Gdansk

  Museum_om_Anden_Verdenskrig_Gdansk_Polen_Smiarowski

  Statsminister Donald Tusk lagde den første byggesten til verdens største museum om Anden Verdenskrig. Foto: M. Smiarowski.


  GDANSK: Byggeriet af verdens største museum om Anden Verdenskrig er begyndt. I weekenden lagde statsminister Donald Tusk den første sten.


  Statsminister Donald Tusk lagde i weekenden grundstenen til Polens nye museum om Anden Verdenskrig. Det var på 73-årsdagen for Anden Verdenskrigs udbrud i Gdansk, den 1. september 1939.

  4.000 m2

  Museet om Anden Verdenskrig bliver på 4.000 m2, og dermed verdens største museum om emnet. Holocaust museet i Washington er på samme størrelse. Anlægsbudgettet er på 230 millioner zloty.

  September 2014

  Det nye museum i Gdansk skal efter planen indvies på 75 årsdagen for Anden Verdenskrigs udbrud, den 1. september 2014.

  Symbol for håb

  – Museet om Anden Verdenskrig, vil ikke bare være et symbol og en erindring om en tragedie, men også et symbol for håb og et stærkt Polen, sagde statsminister Donald Tusk, da han havde lagt den første sten.

  Krigen startede i Gdansk

  Anden Verdenskrig begyndte, da et tysk krigsskib, Schleswig-Holstein, beskød Westerplatte ud for Gdansk, den 1. september 1939. For polakkerne sluttede Anden Verdenskrig først i 1989, da landet atter blev selvstændigt.

  Seks millioner polakker

  Anden Verdenskrig (1939-1945) kostede 6 millioner polakker livet, de 3 millioner var jøder. Polen mistede 16 procent af befolkningen, og næsten alle større byer i Polen blev ødelagt. Den polske elite og ledende personligheder i landet blev udslettet.

  For hele verden

  Det nye museums bestyrelse understreger dog, at museet primært vil fortælle om Anden Verdenskrig fremfor polakkernes rolle og kamp for frihed under krigen.